Erişilebilirlik

Trump'tan İlhan Omar Savunması: 'Ben İstemedim Onlar Bağırdı'


Başkan Donald Trump, Kuzey Carolina eyaletinin Greenville kentinde düzenlediği seçim mitinginde destekçilerinin Kongre’nin yeni Demokrat üyelerinden İlhan Omar için “Onu geri gönder” şeklinde slogan atmasını eleştirdi.

Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Bununla ilgili kendimi biraz kötü hissettim” dedi.

Ancak Trump, El Kaide sempatizanı olarak söz ettiği Omar’a yönelik kalabalıktan sloganlar yükseldiği sırada 11 saniye sessiz kalarak topluluğa izin vermişti.

Trump, “Bundan mutlu olmadığımı söyleyebilirim. Buna katılmıyorum. Ama onlara bunu yapmalarını ben söylemedim, onlar kendileri yaptı ve ben buna katılmadım” dedi.

Başkan Donald Trump Çarşamba akşamı düzenlediği mitingde, aralarında Somali doğumlu Kongre üyesi İlhan Omar’ın da olduğu dört Demokrat Kongre üyesini hedef almaya devam etmişti.

Trump, Kongre’nin liberal görüşlere sahip dört yeni üyesi New York’tan Alexandria Ocasio-Cortez, Minnesota’dan Ilhan Omar, Massachusetts’ten Ayanna Pressley ve Michigan’dan Rachida Tlaib’e sert sözlerle saldırıyor.

Trump konuşması sırasında söz konusu dört Kongre üyesinden bahsederken, sıra Omar’a geldiğinde kalabalıktan sloganlarla destek görmüştü.

Başkan Trump, Omar'ın Venezuela'daki krizden ABD'yi sorumlu tuttuğunu, çalışkan Amerikalılar'a cahil dediğini, Yahudi karşıtlığı geçmişi olduğunu söylemiş, ayrıca Omar'ı El Kaide sempatizanı olmakla suçlamıştı.

Kalabalık, dört Kongre üyesi arasında en sert tepkiyi verdiği Omar için, ‘‘onu geri gönder’’ sloganları atmıştı.

Omar Başkan’ın bu saldırılarına bir dizi Twitter mesajıyla yanıt verdi. Medeni haklar aktivisti Maya Angelou’nun meydan okuyan şiirinden alıntı yapan Omar, “sözlerinizle beni vurabilirsiniz ama ben yine de hava gibi yükselirim” dizelerini yazdı.

Başka bir mesajdaysa Omar, kendisini Meclis kürsüsünde otururken gösteren bir fotoğraf iliştirdi ve “Ben burada halkın meclisindeyim. Buna alışmak zorundasınız” ifadelerini kullandı.

Trump mitingde diğer üç liberal Demokrat Kongre üyesini de hedef almıştı. Tlaib’in kendisine küfür ettiğini hatırlatan Trump bunun hoş olmadığını söylemişti.

Alexandria Ocasio-Cortez için “Üç ismini birden kullanmaya vaktim yok” diyerek Cortez diye hitap eden Trump, Kongre üyesini göçmenlik politikalarıyla ilgili yaptığı sert eleştirilerden dolayı hedef almıştı.

Trump Ayanna Pressley’in ise soyadının Elvis Presley’den mi geliyor olduğunu merak ettiğini söyledi ve Pressley’yi beyaz olmayan herkesin aynı şekilde düşündüğünü sanmakla suçlamıştı.

Başkan, Washington’dan ayrılmadan önce dört Kongre üyesiyle girdiği ağız dalaşından pişman olmadığını söylemiş ve siyasi tartışmayı açık ara kazandığını düşündüğünü belirtmişti.

Trump “Eğer ülkemizi terk etmek isteyen varsa terk etsin. Eğer ülkemizi sevmek istemiyorlarsa, ülkemiz için mücadele etmek istemiyorlarsa gidebilirler” demişti.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Salı gecesi, dört Demokrat liberal kadın Kongre üyesi için yaptığı açıklamaların ardından Trump’ı kınayan bir karar tasarısını onaylamıştı.

Çarşamba akşamı düzenlenen gösteri Başkan’ın liberal Kongre üyelerine yönelik saldırılarını 2020 seçim kampanyası sırasında meydanlarda da devam ettirebileceğini gösteriyor. Trump’ın seçimler öncesinde verdiği ulusalcı mesajların ülkede farklı ırklar arasındaki gerilimi de tetikleyebileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG