Erişilebilirlik

Trump Comey’e Flynn Soruşturması Konusunda Baskı Yaptı mı?


Başkan Donald Trump’ın, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski başkanı James Comey’e, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile ilgili soruşturmayı durdurmasını isteyip-istemediği tartışılırken Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu Başkanı, FBI’dan Comey’nin konuyla ilgili notlarını bir hafta içinde teslim etmesini istedi.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Jason Chaffetz, FBI başkanlığını vekaleten yürüten Andrew McCabe’ye gönderdiği mektupta 24 Mayıs’a kadar, Comey ile Başkan arasındaki bütün iletişim bilgilerini komisyona iletmesini istedi.

New York Times gazetesi Salı günü Comey’nin, Flynn Şubat ayında istifa etmesinden bir gün sonra Trump ile yaptığı görüşmeyi ayrıntılı biçimde yazıya döktüğünü duyurmuştu. Habere göre Comey, Başkan’ın isteğinin uygunsuz olduğunu düşünerek bu yola başvurdu.

Bazı hukuk uzmanlarına göre böyle bir istek “yargı sürecini engelleme” olarak değerlendirilebilir ve bu nedenle de “azil” sürecini tetikleyebilir. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Üyesi Demokrat Adam Schiff, “Haber doğru ise bu, Başkan’ın soruşturmayı engellemeye veya etkilemeye çalıştığına dair bir başka iddia olacak” dedi.

Gazete, bir FBI çalışanının notlarının mahkemede güvenilir kanıt olarak değerlendirildiğini yazdı.

Beyaz Saray ise haberin ardından kendini krizin içinde buldu. Salı günü yayınlanan açıklamada, Trump’ın, Comey ya da başkasından Flynn’le ilgili soruşturmanın sona erdirilmesini istemediği bildirildi.

Açıklamada, “Başkan sıklıkla General Flynn’nin ülkesine hizmet eden iyi biri olmasını söylese de, hiçbir zaman Comey veya başka birinden Flynn’le ilgili soruşturma dahil herhangi bir soruşturmayı sona erdirmesini istemedi” denildi. Açıklamada ayrıca, “Başkan soruşturmalara ve hukuki kuruluşlara saygılıdır, bu, Başkan ve Comey arasındaki görüşmenin gerçek tasviri değildir” denildi.

Başka bir açıklamada da, FBI başkanlığını vekaleten yürüten McCabe’nin de Senato Komisyonu’na geçen hafta Beyaz Saray’ın herhangi bir soruşturmaya müdahale etmediğini belirttiği hatırlatıldı.

Trump beklenmedik şekilde geçen hafta Comey’i görevden almıştı. Beyaz Saray yetkilileri görevden almanın Rusya soruşturmasıyla ilgili olmadığını belirtmişti.

Comey’nin çalışma arkadaşları eski FBI başkanının görüşmelerle ilgili özellikle de siyasi açıdan hassas görüşmelerle ilgili dikkatli notlar tuttuğunu açıkladı.

Flynn’nin istifası, Adalet Bakanlığı’nın Beyaz Saray’a Flynn’in Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile bağlantıları nedeniyle şantaja açık olduğunu bildirmesinin ardından geldi.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Richard Burr, Comey tarafından bunların daha önce dile getirilmediğini belirtti ve iddiaların inandırıcı olabilmesi için isimsiz kaynaklardan daha fazlasının olması gerektiğini kaydetti.

Senatör Lindsey Graham da bunun olması durumunda Comey’nin istifa etmiş olması gerektiğini söyledi.

Senato Demokratik lideri Chuck Schumer ise Trump’ın aktif bir soruşturmayı kapamaya çalışmasından sarsıldığını belirtti. Schumer, ülkenin tahmin edilmeyen yollardan tarihi bir sınav verdiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Demokratik lideri Nancy Pelosi de söylenenlerin doğru olması halinde bunun hukukun üstünlüğüne saldırı olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG