Erişilebilirlik

Trump: ‘Çocukları Ailelerinden Ayırma Politikasına Dönmeyeceğiz’


Başkan Donald Trump, çok tartışma yaratan Meksika sınırından ülkeye giren yasadışı göçmen aileleri çocuklarından ayırma politikasına geri dönmeyeceğini söyledi.

Amerikan basını İç Güvenlik Bakanı Kristjen Nielsen’in görevden ayrılmasının ardından Trump’ın göçmenlik konusunda daha sert politikalara döneceğini ve bunların başında da yasadışı göçmen ailelerin çocuklarından ayrılarak gözaltında tutulması uygulamasının geldiğini belirtmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sissi’yle görüşmesinden önce gazetecilere açıklama yapan Trump “Bunu yapmayı düşünmüyoruz. Ama bunu yapmadığınızda sınıra çok daha fazla insan geliyor” dedi.

İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen sınırda ailelerin ayrılmasına neden olan “sıfır tolerans” politikasını yürüten isimdi. Ancak ailelerin ayrılması tepkilere yol açtığı gibi yönetim için bazı yasal engelleri de beraberinde getirmişti. Sonunda uygulama gördüğü büyük tepkinin ardından askıya alınmıştı.

Trump, sınır güvenliği konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Nielsen’ı Pazar günü görevinden aldı. Basına yansıyan haberlere göre Beyaz Saray yakın zamanda bakanlığın üst düzey kadrosundan başka isimleri de görevden almayı planlıyor.

Başkan Trump sığınma süreçlerini bekleyenlerin davaları sürerken Meksika’ya geri gönderilmelerini ve burada beklemelerinin istiyor ancak bu da Pazartesi günü mahkeme tarafından engellendi.

Trump’ın 2016 Başkanlık seçiminin en önemli vaatlerinden biri “daha sert sınır güvenliği” politikasıydı. Trump başkanlığı boyunca bu sözünde durmak için çabalıyor. Trump’ın 2020 seçim kampanyasının da önemli kısmını inşa etmeye çalıştığı sınır duvarıyla göçle ilgili politikaların oluşturması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG