Erişilebilirlik

Trump Cinsel Taciz İddialarında Franken’a Tepkili Moore’a Sessiz


Başkan Donald Trump, adı cinsel taciz iddialarına karışan iki tanınmış siyasetçiye tepkisinde seçici davranmakla eleştiriliyor.

Trump, Minnesota eyaletinden Demokrat senatör Al Franken’a yöneltilen suçlamaları “gerçekten kötü” olarak nitelemesine karşın, Alabama’dan Cumhuriyetçi senatör adayı Roy Moore hakkındaki suçlamalar konusunda ise şu ana kadar sessiz kalmayı tercih etti.

Franken, 2006’da Ortadoğu’daki Amerikan askerlerine yönelik bir moral ziyareti sırasında kendisini taciz ettiğini söyleyen bir haber sunucusundan özür dilemişti. Franken’ın ABD’ye dönüş yolunda sunucu Leeann Tweeden’ın uyukaldığı bir sırada göğüslerini kavrarken gösteren bir fotoğraf da tepki toplamıştı.

Moore hakkındaysa, yıllar önce genç kızlara cinsel istismarda bulunduğu iddiaları ortaya atılmış durumda. ABD medyasına göre şu ana kadar toplamda 9 kadın Moore’a benzer suçlamalar yöneltti.

Trump, Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın Moore’a yarıştan çekilme çağrılarına katılmayı reddetti. Hem McConnell hem de Ryan, Moore’u suçlayanlara inandıklarını söylemişti.

Amerika’da siyaset ve eğlence dünyasının tanınmış isimleri hakkında cinsel taciz iddiaları ardı ardına ortaya atılırken, Trump’ın iddiaların hedefi olan kişilere tepkisinde genelde sessiz kaldığı ya da seçici davrandığı yorumları yapılıyor.

Trump’ın kendisi de 2016 başkanlık seçimleri kampanyasının son dönemlerinde cinsel taciz iddialarına maruz kalmış ve kadınlar hakkında müstehcen ifadeler kullandığı bir teyp kaydı medyaya sızdırılmıştı.

Trump kendisi hakkındaki iddiaları ısrarla yalan haber olarak niteleyerek reddediyor.

Ancak Trump, Demokrat senatör Franken’a karşı suçlamalarda sessiz kalmayarak, bir fotoğrafın “bin sözcüğe bedel olduğunu” belirtti.

Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Franken’a karşı “Daha geçen hafta cinsel taciz ve kadınlara saygı hakkında ahkam kesiyordu” ifadesini kullandı.

Bu tweet mesajlarından saatler önce Franken süratle Leeann Tweeden’den özür dilemiş ve bu hareketiyle ilgili bir etik komisyonu kurulmasını desteklediğini açıklamıştı.

Moore ise hakkındaki suçlamaları ısrarla reddederek, tüm baskılara karşın yarıştan çekilmeyeceği mesajını veriyor.

Cumhuriyetçi Parti geçen Salı günü Moore’a mali desteğini çektiğini açıklamıştı. Beyaz Saray da Trump’ın partinin kararını desteklediğini belirtmişti. Cumhuriyetçilerin kalesi olarak görülen eyalette son anketlere göre Moore Demokrat rakibi Doug Jones’un gerisine düşmüş durumda.

Cumhuriyetçi Parti yetkilileri, Trump’ın Moore’a ‘çekil’ çağrısını yapmayı reddetmesinin nedenini, parti içindeki bölünme ateşini körüklememe çabası olarak göstermeye çalışıyor. Yetkililer ayrıca, Trump’ın, kendisinin de geçmişte adının geçtiği bir konu olması itibariyle cinsel istismar konusuna pek dahil olmak istemediği görüşünü dile getiriyorlar. Ancak Trump’ın, yönetimini sık sık eleştiren Franken’ı hedef alması, siyasi bir güdüyle hareket ettiğinin bir işareti olduğu yorumları da yapılıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders dünkü basın brifinginde ısrarlı sorulara rağmen, Trump’ın Moore’u suçlayanlara inanıp-inanmadığı konusunda bir bilgi vermedi. Trump’ın kızı Ivanka Trump da Associated Press’e yaptığı açıklamada, iddia sahiplerine inanmamak için bir nedeni olmadığını söyledi.

Sanders, “(Trump) Bir sonraki senatörlerinin kim olması gerektiğine Alabama halkının karar vermesi gerektiğini düşünüyor” dedi. Beyaz Saray sözcüsü, Trump’ın Moore’a desteğini çekip-çekmediği konusunda da bir açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG