Erişilebilirlik

Trump: ‘Çin ile Ticarette Artık Para Kaybetmeyeceğiz’


Başkan Donald Trump, Çin’le ticaret görüşmeleri devam ederken bu Cuma günü Çin ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin arttırılacağı tehdidinde bulunmuştu. Trump bir kez daha Çin’e yüklendi. Amerika’nın Pekin’e milyarlarca dolar para kaybettiğini savundu ve “artık öyle olmayacak” dedi.

Başkan Trump, Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar değerindeki ürüne yönelik gümrük vergilerini yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltme tehdidinde bulunmuş, bu açıklamayla Washington ve Pekin arasında bu hafta yapılması planlanan ticaret görüşmeleri öncesinde gerilim yükselmişti.

Trump’ın bu tehdidinin ardından küresel piyasalarda düşüş yaşandı. Çin hisseleri yüzde 6 değer kaybetti. Hem ABD hem de Avrupa borsalarında düşüşler kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Pazartesi günü dün yaptığı açıklamayı Twitter’dan savundu. Amerika ve Çin arasındaki ticaret açığına atıfta bulunarak “Amerika ticarette uzun yıllardır yılda 600-800 milyar dolar para kaybediyor. Çin’le ticarette 500 milyar dolar para kaybettik. Üzgünüm, artık bunu yapmayacağız” diye yazdı.

Trump ve danışmanları daha önce yaptıkları açıklamalarda Çin’le ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini söylemiş, bu açıklamalar da iki tarafın ticaret görüşmelerinde uzlaşıya yaklaştıkları şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak Trump Pazar günü Pekin’le yürütülen görüşmelerin çok yavaş ilerlediğini, bunun da sebebinin Pekin’in bazı unsurları yeniden müzakere etmek istemesi olduğunu belirtmişti.

Heyetlerarası görüşme yapılacak mı?

Çin heyetinin taraflar arasındaki ticaret savaşının sonlandırılması amacıyla yapılacak görüşmeler için Washington’a gelmesi bekleniyor. Wall Street Journal gazetesi Çin’in heyetin ziyaretini iptal etmeyi değerlendirdiğini iddia etmişti.

Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, Çin heyetinin görüşmeler yapmak üzere Washington’a geleceğini söyledi. Amerikalı ve Çinli heyetler görüşmelere Çarşamba günü başlayacak. Çinli sözcü, “Şu anda önemli olan Amerika’nın Çin ile sıkı bir şekilde çalışıp orta yolun bulunmasını ve her iki tarafın da yarar sağlayacağı ve kazanacağı karşılıklı saygı temelinde bir anlaşmaya varılmasını hala umuyor olmamız” şeklinde konuştu.

Ancak Trump’ın sert Twitter mesajlarıyla iki taraf arasındaki müzakere ortamının değiştiğini savunanlar da var. Reuters haber ajansına konuşan Çinli bir yetkili, taraflar arasındaki “görüşmelerin yapılıp yapılmayacağının yeniden değerlendirildiğini ve bundan sonraki gelişmelerin Amerika’nın tavrına bağlı olduğunu” belirtti.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow Fox News’a yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın Twitter mesajının bir uyarı olduğunu söyledi. Larry Kudlow “Başkan bana kalırsa burada bir uyarıda bulunuyor. Daha önce bildiğiniz gibi yüzde 25’lik gümrük vergisini askıya almış, orada bırakmıştık. Görüşmelerden sonuç çıkmazsa sonsuza dek askıda kalmayabilir” mesajını verdi.

Pekin’i adil olmayan ticaret uygulamalarıyla eleştiren Amerika şimdiye kadar 250 milyar dolar değerindeki Çin mallarına gümrük vergisi getirmiş, Pekin de buna karşılık olarak 100 milyar dolar değerindeki ABD mallarına gümrük vergisi getirerek Amerika’yı ekonomi tarihindeki en büyük ticaret savaşını başlatmakla suçlamıştı.

Amerika ve Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerindeki en önemli anlaşmazlık konuları tarafların bugüne kadar karşılıklı olarak uyguladıkları gümrük vergilerinin ne zaman kaldırılacağı ve fikri mülkiyet haklarına ilişkin tartışma. Uzmanlar Başkan Trump’ın Çin ile müzakereler devam ederken yaptığı sert çıkışları Pekin’in taviz vermesini sağlamak amacıyla gösterilen bir çaba olarak niteliyor.

Hem Amerikan şirketleri hem de uluslararası firmalar Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşından zarar gördüklerini belirtiyor. IMF de daha önce yaptığı açıklamada Washington ve Pekin arasında topyekün bir ticaret savaşının küresel ekonomiyi zayıflatacağı uyarısında bulunmuştu.

“Ticaret savaşı bütün dünya için kötü olur”

Amerikalı yatırımcı ve iş adamı Warren Buffet’tan da Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin açıklama geldi. Buffet, taraflar arasındaki ticaret savaşının bütün dünya için kötü olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Warren Buffet’ın şirketi Berkshire Hathaway Inc Çin ile iş yapan şirketlere yatırım yapan şirketlere sahip. Apple da Çin ile olası ticaret savaşında 50 milyar dolardan fazla para kaybedebilir.

CNBC kanalına konuşan Warren Buffet, iki taraf arasında müzakereler öncesinde sert söylemin anlaşılabilir olduğunu belirtti ancak “Parmak sallamadan önce yumruğunu sallamak da etkili olmaz” ifadelerini kullandı.

Hem ABD Başkanı Trump hem de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in lider olarak özelliklerine değinen Warren Buffet, “Siyasette istediklerini yaptırmaya alışkın iki kişilikten ve onların sergiledikleri davranışlar açısından kendi ülkelerinde nasıl algılanacaklarından söz ediyoruz. O nedenle durum karmaşıklaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD gemilerinden Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer

Çin ile Amerika arasında ticaret savaşı konusunda karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ederken Güney Çin Denizi’nde de hareketlilik yaşandı. ABD ordusu bölgede üzerinde Çin’in hak iddia ettiği adaların yakınlarında iki savaş gemisinin seyrü sefer yaptığını açıkladı.

ABD’nin yedinci filosundan sorumlu sözcü, ABD’nin güdümlü füze destroyerleri Preble ve Chung Hoon’un bölgedeki seyrüseferinin amacının uluslararası hukuk uyarınca su yollarına erişimin muhafaza edilmesi olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang da ABD gemilerinin adaların yakınındaki sulara Çin hükümetinin izni olmadan girdiğini ve Çin donanmasının da gemileri ayrılmaları konusunda uyardığını savundu. Çinli sözcü ABD gemilerinin manevralarının Çin’in egemenliğini ihlal ettiğini, bölgede barış ve güvenliğe zarar verdiğini savundu. Çinli sözcü Amerika’ya da “Bu tür provokatif eylemlere son vermesi” çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG