Erişilebilirlik

Trump Çin’le Anlaşma Konusunda Hala İyimser


Trump yönetimi Çin’den gelen tüm ithal ürünlere yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Çin ve Washington arasında süren ticaret görüşmelerinin son turunun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından henüz yeni görüşmelerin ne zaman yapılacağına da karar verilmiş değil. Yine de Başkan Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada Çin’le olası bir ticaret anlaşması konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Salı sabahı erken saatlerde yazdığı Twitter mesajlarında Trump ABD’li şirketlerden Çin’den çekilerek kendisine destek vermelerini istedi.

Trump “Doğru zaman geldiğinde Çin’le ticaret anlaşmasını yapacağız. Bu olacak ve insanların düşündüğünden çok daha hızlı olacak!” diye yazdı.

Trump doğrudan ABD’li çiftçilere seslendiği Twitter mesajında “Umarım Çin, alanının en iyisi olan muhteşem tarım ürünlerimizi, alarak bizi onurlandırmaya devam eder. Ama eğer almazsa ülkeniz farkı kapatacaktır” ifadelerini kullandı.

Trump Pazartesi günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le Japonya’da Haziran sonunda yapılacak G20 liderleri zirvesinde bir araya gelmeyi umduğunu söylemişti.

ABD Ticaret Temsilciliği'nin (USTR) takvimine göre Trump’ın Xi ile görüşmeden hemen önce 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 25 gümrük vergisi uygulamaya başlaması bekleniyor.

USTR gümrük vergileri kapsamındaki ürünlerin listesini 17 Haziran’da açıklanacağını bildirdi. Bu ürünler arasında cep telefonları, bilgisayarlar, giysi ve ayakkabı gibi geniş tüketici ürünleri bulunuyor.

Geçen hafta görüşmelerin son turunun da tıkanmasının ardından Trump Cuma günü 200 milyar dolarlık Çin ithalat ürününe yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergilerini yüzde 25’e çıkartmıştı.

Çin ise Pazartesi günü 60 milyar dolarlık ABD ürününe uyguladığı gümrük vergilerini arttırarak misilleme yapmıştı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi Amerikan medyasında da geniş yankı buluyor.

Wall Street Journal, Pekin ve Washington'un ticaret konusunda karşılıklı tehditlerde bulunması üzerine borsaların aylar sonra ilk kez en sert düşüş yaşadığını yazıyor.

Gazete, hem Dow Jones Sanayi Endeksi hem de Standard and Poors 500'ün 3 Ocak'tan, teknoloji firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq borsasınınsa Aralık ayından bu yana en büyük tek günlük kayıplar açıkladığını bildiriyor.

Habere göre Başkan Trump'ın Haziran ayında yapılacak G-20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le bir araya geleceğini açıklaması, borsaların yaşadığı kayıpların bir kısmını geri çevirmesine yardımcı oldu. Ancak uzmanlar ve yatırımcılar, ticaret müzakerelerindeki çözülmenin, tüketici güvenini sarsma, şirketlere zarar verme ve zaten sabit seyretme beklentisi içinde olan ekonomik büyümenin harcamaları sekteye uğratma riski taşıdığı uyarısında bulunuyor.

Bazı uzmanlara göre Amerika'nın tüm ithal Çin mallarına yüzde 25'lik ek gümrük tarifesi uygulamasına geçmesi, Amerikan ekonomisindeki büyümeyi yüzde 0,75 ila yüzde 1 arasında azaltabilir, hisse senetlerinin değer kaybıysa çift haneli rakamlara ulaşabilir. Çin'in misilleme olarak 60 milyar dolarlık ithal Amerikan malına ek gümrük tarifesi uygulama açıklamasıysa kaygıları arttırıyor.

Öte yandan Çin dışında küresel ticaretteki başka meseleler de ekonomik çalkantıya yol açabilir. Amerika'nın önümüzdeki ay Japonya'yla imzalaması beklenen anlaşma, Fransa'da tarımı, Almanya'daysa otomotiv sanayiini olumsuz yönde etkileyebilecek.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG