Erişilebilirlik

'Birliğin Durumu' Konuşması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

CANLI BLOG- 'Birliğin Durumu' Konuşması

Başkan Donald Trump göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk Birliğin Durumu konuşmasında birleştirici bir ton kullanmaya gayret etti ve ardından sert mesajlar verdi: Göçmenlik koşulları ağırlaştırılacak. Guantanamo açık kalacak

“Yeşil kart piyangosuna ve aile bireylerini ABD’ye getirmeye son”

Donald Trump’ın Birliğin Durumu konuşmasında söz ettiği “üçüncü ayak” Türk vatandaşlarının da Amerika’ya göç etme fırsatı bulduğu “Çeşitlilik Vize Programı”, ya da en çok bilinen adıyla yeşil kart piyangosu. Yeşil kart piyangosu, Amerika’nın göçmen nüfusunda çeşitliliği korumak amacıyla, ülkeye göçmen vermeyen diğer ülkelerden her yıl kurayla seçilen 50 bin kişinin getirilmesini sağlıyor.

Yeşil kart piyangosunun sona erdirilmesi ve liyakat temelli göçmenlik sistemine geçilmesi çağrısında bulunan Trump, yeşil kart piyango sisteminin “yetenek, liyakat ve halkımızın emniyetini gözetmeksizin rastgele yeşil kart dağıttığını” savundu.

Trump’ın göçmenlik reformu planının dördüncü ayağı olarak nitelediği konuysa “zincir göçmenlik” diye tanımladığı, Amerikan vatandaşı olan göçmenlerin aile bireylerini Amerika’ya getirmesiyle ilgili. Trump, “Bu bozuk sistemle, tek bir göçmen buraya neredeyse sınırsız sayıda uzak akraba getirebiliyor” diye konuştu. Mevcut göçmenlik sistemi yalnızca birinci dereceden aile bireyleri (anne-baba, eş, kardeş, çocuk) getirilmesine izin veriyor.

Başkanın ölmesi ya da görevini yapamayacak duruma gelmesi durumunda yerini alacak kişiler sırasıyla, başkan yardımcısı, ardından da Temsilciler Meclisi başkanı. Ancak bu iki kişi de başkanın konuşmasını yaptığı ortak Kongre oturumunda – Kongre’nin iki kanadının da başkanları olmalarından dolayı – konuşmayı başkanın ardında oturarak izlemek durumunda.

İlk Birliğin Durumu Konuşmasında Trump'tan 'Birlik' Vurgusu

Trump göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk konuşmasında özellikle birleştirici bir ton kullanmaya gayret etti.

Kennedy: ‘Politikacılar verdikleri sözler için alkışlanabilir. Ülkemiz tuttuğumuz sözlerle bizi yargılar. Bu kişiliğimizin ölçüsüdür, tuttuğumuz sözler kim olduğumuzu gösterir’

Daha fazla

XS
SM
MD
LG