Erişilebilirlik

Trump Aleyhine Başlatılan Soruşturmalar Genişliyor


Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Senato'daki ikinci azil davasında dün davaya devam edilmesi yönünde yapılan oylamada 44'e karşı 56 oyla davaya devam kararı alındı. Trump’ın azil davası başkent Washington’da devam ederken, eski Başkan hakkında ABD’nin çeşitli eyalet mahkemelerinde açılmış yüzlerce ceza davası da sürüyor.

Trump’la ilgili hukuki dava ve soruşturmaların odağında New York yer alıyor. Trump’ın New York'taki ticari faaliyetleri ve şirketlerine yönelik soruşturmaların sayısı artıyor, kapsamları her geçen gün daha da genişliyor. Trump’ın aleyhine açılan birçok davada, potansiyel cezai sorumlulukla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Trump aleyhine ülke genelinde birçok ayrı eyalette açılan davalar da sürüyor.

Bunların çoğunluğunu, eski Trump’ın göçmenlik politikalarıyla ilgili mağdur duruma düşen kişilerin hak ihlalleri iddiasıyla açtığı davalar oluşturuyor.

Trump’ın doğup büyüdüğü, uzun yıllardır yaşadığı ve iş merkezinin bulunduğu New York’ta savcılar, eski Başkan Trump’ın yanı sıra ailesinin de çeşitli vakıf ve şirketlerle olan ilişkilerini de soruşturuyor.

“Trump Vakfı'na bağlı şirketler sürekli mazeret üretiyor”

New York’ta eski Başkan Trump’ın 2020 seçimlerinden sonraki uygulamalarının yanı sıra göreve gelmeden önceki yıllarda başta vergi olmak üzere şirket hareketleri ve muhasebe kayıtları inceleniyor.

Trump ve aile şirketleriyle ilgili soruşturmayı New York Eyalet Başsavcısı Letitia James yürütüyor. Başsavcı James, Trump ve aile şirketleriyle ilgili soruşturmada her gün yeni kanıtlara ulaştıklarını ve binlerce belge edindiklerini söylüyor.

Başsavcı James, dün ABC televizyonunda katıldığı bir programda, Trump’a ait şirketlerin kendileriyle işbirliği yapmaktan kaçındığını, sürekli mazeret üreterek soruşturmaya yardımcı olmadıklarını öne sürdü.

Başsavcı James, Trump ve aile şirketleriyle ilgili başlatılan soruşturma sürecinde gerekirse şirketlerle ilgili istedikleri belgeleri celp kararıyla talep edeceklerini söyledi.

New York savcıları Trump’ın şirketlerinin peşinde

New York’taki Trump kuruluşlarına bağlı şirketler, evrakta sahtecilik yapmak, eksik emlak beyanında bulunmak, vergi kaçırmak, sigorta yolsuzluğu yapmak, iş kayıtlarını tahrif etmek gibi çok sayıda iddiayla suçlanıyor.

New York’ta hem Eyalet Başsavcısı hem de Manhattan Bölgesi Başsavcısı, Trump ve aile şirketlerinin vergi beyannamelerini, kredi ödemelerini veya emlak varlıklarının değerlerini uygunsuz bir şekilde tahrif edip etmediğini kapsamlı olarak soruşturuyor. Trump’ın New York’taki şirketleri, ayrıca banka hesaplarında sahtecilik iddiasıyla da soruşturuluyor.

Emlak şirketleri de inceleniyor

New York’ta, savcılıkların başlattığı soruşturmalarda ayrıca Trump'ın emlak şirketlerindeki yolsuzluk iddiaları kapsamlı olarak inceleniyor. Trump Vakfı'na bağlı emlak şirketlerinin, kredi alabilmek için envanterindeki çeşitli taşınmazların maddi değerlerini olduğundan fazla göstererek şişirdiği, ancak bu durumun aksine vergi beyannamelerinde emlak vergisini daha az ödemek amacıyla elindeki mal varlıklarının değerini daha düşük gösterdiği iddia ediliyor.

Trump’ın şirketleri, New York’taki emlak işlerinde manipülasyonla ve sigorta yolsuzluğuyla suçlanıyor. Trump'ın, New York’taki emlak işlerini araştıran savcılar, son dönemde iddialarla ilgili çok sayıda tanık ifadesine başvurdu.

Trump'ın 1995 yılında satın aldığı Seven Springs’teki malikanesi ve bu araziyle ilgili beyanları da soruşturma kapsamında.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance, Trump Vakfı'na bağlı şirketlerle ilgili banka, vergi ve sigorta dolandırıcılığı konusunda devam eden başka bir ceza soruşturmasını yürütüyor.

Manhattan Bölge Savcısı Vance, Trump kuruluşlarına bağlı şirketlerin, ödemelerle ilgili muhasebe kayıtlarını gizlemek için hesaplarla oynayarak sahtecilik yaptığı iddialarını soruşturuyor.

Savcılar Trump’ın son sekiz yıllık kayıtlarını bekliyor

Savcılar, Trump’ın son sekiz yıllık muhasebe kayıtlarıyla vergi beyannamelerine ulaşmak için bir üst mahkemenin kararını bekliyor. Savcılığın, Trump'ın geçmiş vergi beyannamelerini elde edebilirse bir ceza davası açabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG