Erişilebilirlik

Trump Afganistan’a Ek Asker Gönderecek mi?


Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, kötü hava koşulları yüzünden bugün Afganistan’a düzenlemeyi planladığı ziyareti iptal etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Mattis, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bu ülkedeki ABD ve NATO birliklerinin komutanı John Nicholson ile görüşmelerinin ardından, savaşta bundan sonra atılacak adımları gözden geçirdiğini belirtti.

Mattis, göreve geldikten sonra Ortadoğu’yu ilk ziyareti kapsamında Abu Dabi’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda birlikte kafa yoruyoruz” ifadesini kullandı.

General Nicholson bu ay içerisindeki bir açıklamasında, Afganistan’da NATO öncülüğündeki güçlerin terörle mücadele misyonları yürütmek için yeterli askere sahip olduğunu ancak Afgan güvenlik güçlerini eğitmeyi içeren ana rolünü yerine getirmede “birkaç bin eksiğinin bulunduğunu” söylemişti.

Mattis, Nicholson ile video bağlantılı yoluyla konuştuğunu belirtti ancak bölgeye daha fazla Amerikan askeri gönderilmesinden yana olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. Mattis, dün Münih’e hareket etmeden önce Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ile de ‘uzun’ bir görüşme yaptığını aktardı.

Başkan Donald Trump, Afganistan için daha fazla askere onay verip vermeyeceği hususunda bugüne kadar pek detay paylaşmadı. Bu ülkede şu anda 8.400 ABD askeri bulunuyor.

Mattis, “(Trump) Benim ve istihbarat camiasının değerlendirmesini bekliyor. Bu konuda tavsiyelerime açık” diye konuştu.

Afgan hükümet güçleri, ülke topraklarının üçte ikisinden azını kontrol ediyor ve NATO askerlerinin büyük çoğunluğunun 2014 yılı sonunda ayrılmasından sonra Taliban isyanını kontrol altına almada zorlanıyor. Hükümet ayrıca, IŞİD başta olmak üzere diğer militanlara karşı zorluklar yaşıyor. IŞİD, 7 Şubat’ta Afganistan Yüksek Mahkemesi önünde en az 22 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısını üstlenmişti.

Ülkedeki bazı vilayetlerin başkentleri Taliban baskısı aslında ve Afgan hükümet güçleri de önemli oranda zayiat veriyor. Ordu, 2016 yılının ilk 8 ayında 5 bin 500’ün üzerinde kayıp verdi.

Mattis da Afgan güçlerinin Taliban’ı köşeye sıkıştırmak için çok ağır bedel ödediğini ve Taliban’ın bugün çok daha kötü bir pozisyonda olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG