Erişilebilirlik

Trump: 'Afganistan'la İlgili Karara Vardık'


Camp David’de ulusal güvenlik ekibiyle toplanan Başkan Donald Trump, Twitter üzerinden, pek çok karara vardıklarını, bunların arasında Afganistan’la ilgili durumun da olduğunu belirtti.

Cuma günü konuşan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Amerika’nın Güney Asya bölgesindeki çıkarlarını koruyacak yeni bir strateji geliştirildiğini ve ayrıntılarının daha sonra açıklanacağını belirtmişti.

‘Başkan, seçenekleri inceliyor ve değerlendiriyor. Uygun bir zamanda da, Amerikan halkına, müttefiklerimize ve dünyaya bir açıklama yapacak’ dedi, ancak Afganistan’la ilgili bir şey söylemedi.

Savunma Bakanı James Mattis de, Cuma günü basına, Afganistan’ı kast ederek, ‘Amerikan tarihinin en uzun süren savaşına yönelik yeni yaklaşımla ilgili karar yakın bir gelecekte açıklanabilir’ dedi.

Yeni bir strateji geliştirilmeden önce, Beyaz Saray yönetimi, Amerika’nın, Hindistan ve Pakistan dahil, Güney Asya’daki genel stratejilerinin gözden geçirileceğini söylemişti. Bu seçenekler arasında Afganistan’a binlerce ek asker gönderilmesinin yanısıra ülkeden tamamen çekilmek ve ülkenin güvenlik sorunu için anlaşmalı güvenlik şirketlerinin yardımlarının kullanılması var.

Amerika ve NATO ülkelerinin yıllardır süren desteğine rağmen, Afgan ordusu hala Taleban’la mücadele etmekte zorlanıyor.

Amerika Savunma Bakanlığı, aylar önce 3 bin 800 ek askeri birimin gönderilmesine onay vermiş, ancak bazı Beyaz Saray yetkilileri, daha fazla kaynak aktarımının etkili olup olamayacağı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Başkan Trump, Savunma Bakanı Mattis’e ne kadar birlik gönderilmesi konusunda karar yetkisi vermiş ancak Afganistan’daki askeri birlik sayısında herhangi bir artış olduğu gözlenmemişti.

Afganistan’da halen 8 bin 400 Amerikan, 5 bin de NATO birliği eğitim ve danışmanlık görevleri için bulunuyor. Amerika ayrıca terörist gruplarla mücadele için ayrı bir gücü görevlendirmiş durumda.

Uzmanlara göre, Afganistan’daki Amerikan birliklerinin sayısını arttırmak, yönetimin en uygun gördüğü seçenek.

Öte yandan Blackwater özel güvenlik şirketinin kurucusu Erik Prince ve DynCorp şirketinin sahibi Stephen Feinberg, geçen ay Beyaz Saray’a, Amerikan birliklerinin yerine özel güvenlik şirketlerinin kullanılması için bir teklif sundu.

Ancak Afganistan’da, özel şirketlerin, yaşanan herhangi bir olay karşısında sorumlu tutulamayacağından korkuyor. Ayrıca, Blackwater şirketinin Irak ve Afganistan’daki kötü sicili de bu endişelerin arasında.

15 yıl önce Amerika, Taleban rejimi ve El Kaide’ye karşı Afganistan’a girmişti. Ancak savaşın ne zaman bitebileceği ile ilgili herhangi öngörü mevcut değil. Amerikan istihbarat birimleri, gelecek yıl, Amerika fazladan birlik gönderse bile, ülkedeki durumun daha da kötüye gideceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG