Erişilebilirlik

Trump: ‘ABD Irak Savaşında Hata Yaptı’


Trump'tan Irak Benzetmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Trump'tan Irak Benzetmesi

ABD Başkanı Donald Trump, Polonya’da yaptığı konuşmada CIA’nin Irak’ta kitle imha silahları konusunda hata yaptığını bunun da büyük bir karmaşaya neden olduğunu söyledi.

ABD, 2003 yılında Irak lideri Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları bulunduğu ve BM denetçileriyle işbirliği yapmadığı gerekçesi ile Irak işgalini başlatmıştı. Ancak Irak’ta olduğu ileri sürülen kitle imha silahları hiçbir zaman bulunamadı.

Colin Powell, George W. Bush, Paul Wolfowitz
Colin Powell, George W. Bush, Paul Wolfowitz

Oysa savaşın hemen öncesinde hem Başkan George W. Bush, hem Savunma Bakanı Paul Wolfowitz hem de Dışişleri Bakanı Colin Powell ısrarla Irak rejiminin elinde kitle imha silahları olduğunu öne sürmüşlerdi. Colin Powell BM Genel Kurulu’nda yaptığı tarihi konuşmasında tüm dünyayı Irak’ta kitle imha silahı olduğuna ikna etmeye çalışmıştı.

Aradan yıllar geçtikten sonra bu isimler tek tek o tarihte istihbarat örgütünün kendilerini yanılttığını ve hata yaptıklarını söylediler.

Başkan Bush, Saddam Hüseyin tehdidi konusunda büyük bir istihbarat başarısızlığının olduğunu belirtti ve “istihbaratın daha farklı olmasını dilerdim” dedi. Bush, ABC Televizyonu’na verdiği bir röportajda başkanlığı ile ilgili en büyük pişmanlığının Irak savaşı olduğunu da söyledi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell da benzer şekilde bu konuda hata yaptığını ifade etti. Başkan Bush gibi ABC Televizyonu’na konuşan Powell da BM’de Irak’a yönelik operasyonu savunan konuşması için “kariyerimdeki utanç duyduğum leke” ifadesini kullandı. Powell da bu röportajında CIA’yi suçladı ve istihbarat örgütü içerisinde kendilerine sunulan raporların yüzde yüz doğru olmayabileceğini bilenler olduğunu ancak bunu yönetim ile paylaşmadıklarını söyledi.

Ve son olarak da tüm dünya basınının önünde Başkan Donald Trump bir kez daha Amerika istihbarat örgütünün bu konuda nasıl büyük bir hata yaptığını hatırlattı. Trump, G-20 zirvesine katılmadan önceki durağı Polonya’da, Polonya Başbakanı ile kameraların karşısına geçtiğinde Amerika istihbarat örgütlerine yüklendi. Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahalesi ile ilgili istihbarat raporları olduğunu söyleyen Trump bu konuda emin olunamayacağını söylerken Irak kitle imha silahları konusundaki raporları örnek gösterdi.

Trump “Irak hakkında söylenenleri oturup dinlediğimi hatırlıyorum. Herkes Irak’ta kitle imha silahları olduğu konusunda nasıl da yüzde yüz emindi. Tahmin edin ne oldu? Bu bilgi tam bir soruna neden oldu. Hata yaptılar. Ve bu hata tam bir karmaşaya neden oldu” dedi.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG