Erişilebilirlik

Trump’a Beyaz Saray’dan Cevap


Trump’a Beyaz Saray’dan Cevap
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump’ın Müslümanlar’ı hedef alan söylemlerine tepkiler sürüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Trump’ın “Müslümanlar Amerika’ya alınmasın” çağrısına destek veren diğer Cumhuriyetçi aday adaylarının da tıpkı Trump gibi Amerika’ya liderlik edecek kapasitede olmadığını söyledi. Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi cephenin lideri olarak öne çıkan Trump, tartışmalı yorumlarıyla dikkat çekiyor. Ancak siyasi uzmanlar, Trump’ın Cumhuriyetçi seçmenin bile tepkisini çeken Müslüman karşıtı söylemlerinin yarattığı öfkenin kolay kolay yatışmayacağı görüşünde.

Donald Trump, Amerika’ya gelmek isteyen Müslümanlar’ın özel bir taramadan geçirilmesi gerektiğini söylediğinde sert bir dille eleştirildi. Birçok Amerikalı, Trump’ın bu söyleminin, Meksikalı göçmenlere karşı tavrından daha sert olmadığını söyledi. Ancak Paris ve California saldırılarından sonra Trump’ın Müslüman karşıtı söylemleri sertleşti. Beyaz Saray, Trump’ın son sözlerinin anayasaya aykırı olduğunu savundu. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest,

bu söylemlere karşı çıkmayan hiçbir Cumhuriyetçi adayın başkanlık yapma vasfına sahip olamayacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan da Trump’ın sözlerini kınadı ve Trump’ın sözlerinin partinin prensipleriyle örtüşmediğinin altını çizdi.

Cumhuriyetçi aday adayı Ted Cruz, Trump’ın görüşüne katılmadığını söyledi ancak eleştirmeyi reddetti.

Demokratlar ve diğerleriyse, Trump’ın ülkeyi böldüğünü ve bunun da radikallerin işine yaradığını söylüyor.

Trump’ın tüm dünyada tepki yaratan sözleri, başta Amerika’nın müttefiki Türkiye olmak üzere, Müslüman ülkelerde geniş yankı buldu.

Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklamanın akıldışı bir öneri olduğunu söyleyen Aslı Aydıntaşbaş, bu yorumun IŞİD’le mücadeleyi de zorlaştırdığını söyledi.

Trump’ın çağrısını büyük bir sorumsuzluk örneği olarak niteleyen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sorumlusu Zeyd Raad El Hüseyin, Müslümanlar’a zarar veren bu tarz söylemlerin radikal örgütlerin işine yaradığını vurguladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG