Erişilebilirlik

ABD’de 4 Temmuz Kutlamalarında Trump Etkisi


ABD’de bu yıl 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları önceki yıllara göre daha farklı geçiyor. Başkent Washington’da önce her yıl olduğu gibi polis, asker ve izci gruplarının yer aldığı geçit töreni düzenlendi. Kutlamaların “Amerika’ya Selam” ayağında ise Başkan Trump önceki başkanların aksine Lincoln Anıtı önünde halka seslenerek ABD tarihinde son 70 yılda bir ilke imza atacak.

4 Temmuz Bağımsızlık Günü Kutlamaları polis, asker, şerif ve kovboyların da atlarıyla katıldığı geçit töreniyle başladı. Çok sayıda Amerikalı üzerinde ABD bayraklı tişörtleri ve ABD bayrağının renklerini taşıyan kıyafetleriyle başkentte Anayasa Bulvarı’nın iki tarafında toplanarak geçit törenini izledi.

Toplanan kalabalık arasında ABD Başkanı Trump’ın destekçileri dikkat çekti. Trump’ın hem 2016’da hem de geçtiğimiz günlerde resmen başlattığı 2020 seçim kampanyasında kullandığı “ABD’yi Güçlü Kılalım” ve “ABD’yi Güçlü Tutalım” sloganlarının yazılı olduğu şapkalar ve tişörtler satıldı.

​VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı 70’li yaşlarında kadın bir Trump destekçisi, Başkan Trump’ın 4 Temmuz kutlamalarına orduyu dahil etmesi kararına sonuna kadar destek verdiğini söyledi. “Bence bu harika. Bence dünyadaki diğer ülkelere hala askeri açıdan güçlü olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Bence Başkan Trump ne yaparsa yapsın olumsuz bir şekilde bakılıyor. Kongre işini yapacağına ona saldırıyor” diye konuştu.

Başkentteki kutlamalara katılanlardan bazıları ise Trump’ın 4 Temmuz kutlamalarına orduyu da dahil etmesini eleştirdi. Üzerinde “ABD’yi güçlü kılan göçmenler” yazılı bir tişört giyen 60’lı yaşlarında Trump karşıtı Mike, Trump’ın bu kararıyla 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarını siyasileştirdiğini, 4 Temmuz’un artık eskiden hatırlandığı gibi olmadığını savundu.

“Bu kutlamalar Trump için siyasi bir seçim kampanyası etkinliği gibi. Yol kenarlarında toplanan bazı insanların ABD bayrağı yerine ellerinde Trump pankartları taşıdığını gördüm. Bir de ABD bayrağını üzerine giyenler var. Bence bu bayrağa saygısızlık. Ama Trump destekçileri öyle yapıyor. Bu 4 Temmuz’dan çok memnun değiliz. Muhtemelen havai fişek gösterisine de kalmayacağız. Ama Trump’a karşı olanlara destek vermek için öğlenki kutlamalara geldik” dedi.

Trump’ın konuşmasının siyasi mesajlar içermesini beklediğini söyleyen Mike, “Yağmur yağsın diye dua ediyorum. Bence yine kendisi ve kendisine destek verenleri öne çıkaran bir konuşma yapacak. Burayı miting alanına çevirdi. O nedenle bildiğimiz 4 Temmuz gibi değil bugün. Bundan sonra da artık farklı olacak. Bunu görmek üzücü” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump 2017 yılı Temmuz ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı bir görüşme sırasında Fransa’da Bastille Günü kutlamalarındaki askeri geçit töreninden çok etkilendiğini söylemiş ve kendisinin de ABD’de benzer bir geçit töreninin yapılmasını istediğini söylemişti.

4 Temmuz kutlamaları için ABD’nin farklı eyaletlerinden “ABD’ye Selam” gösterisinde yer almak üzere tank ve uçak getirildi. Tanesi 70 ton ağırlığında olan Abrams tankları ve üretimine 1940’larda son verilen Sherman tankları Lincoln Anıtı’nın arkasındaki yolda konuşlandırıldı.

4 Temmuz’un faturası tartışması

Bağımsızlık Günü kutlamalarının ikinci ayağı için Trump’ın ABD ordusu unsurlarını da gövde gösterisi için dahil etmesi hem siyasi tarafı hem de maliyeti açısından tartışma yaratmıştı. Washington Post gazetesi askeri hava gösterilerinin maliyetinin karşılanması için Ulusal Parklar bütçesinden kaynak aktarıldığını iddia etmişti.

ABD Kongresi’ndeki Demokratlar kutlamalara sonradan yapılan eklemelerin maliyetine tepki gösterdi. Trump ise Twitter’dan “Uçaklar bizim, pilotlar bizim. Sadece yakıtın maliyeti olacak” mesajını paylaşarak kutlamaların maliyetinin çok yüksek olmadığını savundu.

Trump’ın yakın çevresi, ailesi, kabine yetkilileri, Kongre üyeleri ve gösteride yer alan askeri personel ve aileleri kutlamaları VIP bölümünden izleyecek.

4 Temmuz için planlanan hava gösterisinin maliyeti konusunda resmi makamlarca bir açıklama yapılmadı. Ancak ABD basınında yer alan uzman değerlendirmelerine göre Air Force One’ın bir saat havada kalmasının maliyeti 205 bin dolar. F-35 savaş uçağının 1 saat havada kalmasının maliyeti de en az 20 bin dolar.

ABD’de 4 Temmuz kutlamalarının maliyeti İçişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı bütçesinden ve yapılan bağışlardan karşılanıyor.

Yerel yetkililere göre Trump yönetiminin Washington Belediyesine 2017 yılının Ocak ayında yapılan yemin töreninden hala 7.3 milyon dolar borcu bulunuyor.

Trump karşıtı aktivist gruplardan Code Pink de 4 Temmuz vesilesiyle başkent Washington’da sahnedeydi. Grup Trump’ın konuşma yapacağı Lincoln Anıtı yakınlarında dev “Bebek Trump” balonunu şişirdi.

Bağımsızlık Günü kutlamaları hem Lincoln Anıtı arkasında hem de West Potomac Park’ta bu yıl için belirlenen noktadan yapılacak havaifişek gösterisiyle son bulacak. İki havai fişek şirketi gösteriler için yaklaşık 750 bin dolar bağışta bulundu. O nedenle bu yılki 4 Temmuz kutlamalarındaki havai fişek gösterisinin daha uzun sürmesi bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG