Erişilebilirlik

Trump'ın 'Köpek' Nitelemesi Tartışma Başlattı


Omarosa Newman
Omarosa Newman

Bir Başkan eski çalışanı için köpek ifadesini kullanır mı? Amerika’da gündem Ankara-Washington ilişkileri kadar, Başkan Donald Trump’ın eski Beyaz Saray çalışanı Omarosa Newman için kullandığı sözcükle yüklü. Trump, kendisiyle konuşma kayıltarını yayınlayan eski yardımcısı Omarosa Newman’a yönelik sert söylemini sürdürüyor. Omarosa’nın kovulmayı hakettiğini belirten Trump eski yardımcısı için ‘köpek’ nitelemesinde bulununca Amerika’da şimdi de ‘köpek’ tartışması başladı.

Başkan Trump Twitter mesajında Genel Sekreteri John Kelly’den geçen yıl Omarosa’yı kovduğu için övgüyle söz etti. Omarosa Newman Trump tarafından Beyaz Saray’da yılda 179 bin dolarlık maaşla çalıştırılmaya başlamadan önce Trump’ın televizyonda yayınlanan ‘Apprentice’ –‘Çırak’ adlı reality şovunda yarışmacıydı. Trump, Omarosa için daha önce “benimle ilgili sadece güzel şeyler söylerdi” demişti.

Trump tweet mesajındaysa “Ne zaman çılgına dönmüş, ağlayan serseriye bir fırsat tanıyıp ona Beyaz Saray’da bir iş verseniz işe yaramıyor. O köpeği attığı için General Kelly iyi iş çıkardı” dedi.

Trump’ın köpek nitelemesi, ırkçılık tartışmalarıyla Trump’ın Afrika kökenli Amerikalılar’a karşı aşağılayıcı bir tavrı olduğu yönündeki suçlamaları güçlendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın açıklamalarının ırkla ilgisi olmadığını söyledi ve Başkan’ın her zaman ateşe karşı ateşle mücadele ettiğini vurguladı.

Omarosa’nın Trump’ın Beyaz Saray operasyonlarını eleştiren ‘Unhinged-Dengesiz’ adlı kitabı Salı günü piyasaya çıktı. Beyaz Saray’da çalışan en üst düzey siyah Amerikalı olan Omarosa Newman, kitabını tanıtırken Trump’ın ırkçı kelimeler kullandığına tanık söyledi.

Trump’ın danışmanlarından Kellyanne Conway’e Başkan’ın bir kadın için ‘köpek’ nitelemesinde bulunmasının doğru olup olmadığı soruldu.

Conway, “Bence insanların bu tür kelimeler kullanması doğru değil, Başkan’ın burada belirli kelimeleri kullandığını hiç duymadık, hiçbirimize böyle şeyler söylemedi,” şeklinde konuştu.

Trump’ın söz konusu tweetleri Omarosa Newman’ın Kelly’nin onu kovmasından haberi olmadığına dair ses kaydını yayınlamasının ardından geldi.

Bir gün önce de Newman, Kelly’nin onu Durum Odası’nda kovmasıyla ilgili ses kaydını yayınlamıştı. Durum Odası hassas konuların tartışıldığı, odaya girilirken cep telefonlarının dışarıda bırakıldığı gizlilik derecesi yüksek bir yer olarak biliniyor.

Omarosa Newman, Beyaz Saray’dan ayrılırken Başkan’ı, yardımcısı Mike Pence’i ve eşlerini eleştirmemesi için ayda 15 bin dolar ücret teklif edildiğini ve bunu kabul etmediğini de iddia ediyor. Newman, elinde Beyaz Saray’da kaydettiği diğer ses kayıtları bulunduğunu da söylüyor.

Bu arada Trump ekibi, aralarındaki anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Omarosa Newman’a dava açtı.

Anayasa Özgürlükleri Merkezi Direktörü Lata Nott, hükümetin konuşmalara sansür uygulayarak ihlal içine girmiş olabileceğini belirtiyor.

Amerikan Üniversitesi’nin başkanlık tarihçisi Profesör Allan Lichtman, diğer başkanlık çalışanlarının gizlilik sözleşmesi imzalayıp imzalamadıklarını konusunda bilgisi olmadığını söylüyor.

Lichtman, eski çalışanların yönetimdeki tecrübelerini genelde yazdıklarını ya da konuştuklarını söyledi, bunun da kamu yararına bir hizmet olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG