Erişilebilirlik

FBI Trump’ın Eski Danışmanını Gözaltına Aldı


Başkan Donald Trump’ın eski danışmanlarından Roger Stone Florida’da FBI tarafından gözaltına alındı. Roger Stone, yalan beyanda bulunmak, adaleti engellemek, tanıkları yalan ifadeye zorlamakla suçlanıyor. Beyaz Saray ise Stone hakkında hazırlanan iddianamenin Başkan Trump’la bir alakası olmadığını savundu.

Özel yetkili savcı Robert Mueller’ın yürüttüğü Rusya soruşturması kapsamında Florida’nın Fort Lauderdale kentinde Parşembe akşamı gözaltına alınan Stone’un Cuma günü hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Başkan Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyası sırasındaki danışmanlarından biri olan Roger Stone, 2017’nin Eylül ayında, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’na verdiği ifadede Rusya’nın başkanlık seçimlerine olası müdahalesiyle hiçbir şekilde bağlantısı olmadığını söylemişti.

Eski kişisel avukatı Michael Cohen’ı, süresi indirilmiş hapis cezası alabilmek için yalan söylemekle suçlayan Trump, diğer bir danışmanı Roger Stone’uysa kendisinin aleyhine ifade vermeyeceğini söylediği için övmüştü.

Roger Stone, Trump’ın 2016 başkanlık seçimi sırasında rakibi olan başkan adayı Hillary Clinton dahil Demokratları zor durumda bırakacak olan ve hackerların elinde bulunan bilgiye erişimi olduğunu ima etmişti.

7 ayrı suçlamanın hedefinde olan Roger Stone daha önce suç teşkil edecek bir eylemde bulunmadığını savunmuştu. CNN televizyonu silahlı FBI ekibinin Roger Stone’u sabaha karşı karanlıkta gözaltına aldığı ve Stone’un da sorun çıkarmadan teslim olduğu görüntüleri yayınladı.

İddianameye göre Stone, “Kuruluş 1” olarak nitelenen bir platform ve bu kuruluşun elinde Clinton’ın seçim kampanyasına zarar verebilecek türden bilgilerle ilgili olarak Trump’ın seçim kampanyasından üst düzey isimlerle görüştü. İddianamede “Kuruluş 1” olarak belirtilen platformun isimsiz kaynaklarca kendilerine ulaştırılan gizli belge ve bilgi yayınlanan Wikileaks olduğu üzerinde duruluyor.

İddianameye göre, Trump’ın kampanya ekibinden yetkililer “Kuruluş 1”in daha sonra yayınlayacağı belgelerle ilgili bilgi almak üzere Roger Stone’a ulaştı.

Roger Stone, aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nin istihbarat komisyonları tarafından yürütülen soruşturmaları engellemeyi amaçlamakla suçlanıyor.

İddianameye göre, Roger Stone Trump’ın 2016 başkanlık seçim kampanyası sırasında “Kuruluş 1”, bu kuruluşun başındaki isim ve çalınan e-maillerle ilgili yazışmalar yaptı. Savcılara göre Roger Stone, soruşturma kapsamında ifade verdiğinde bu yazışmalar hala elindeydi.

Roger Stone’un soruşturma sırasında bir tanığı da yanlış ifade vermeye ikna etmeye çalıştığı, soruşturmadan bilgi gizlediği belirtiliyor.

Beyaz Saray: “Başkan yanlış bir şey yapmadı”

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Stone’un gözaltına alınmasının ardından CNN televizyonuna konuştu. Sanders, “Stone’a yöneltilen suçlamaların Başkan Trump’la ya da Beyaz Saray’la ilgisi yok. Başkan yanlış bir şey yapmadı” dedi.

Hazırlanan iddianameye göre, Trump’ın kampanyasından üst düzey bir yetkiliye “Kuruluş 1” olarak geçen platformun elinde Clinton’ın seçim kampanyasına zarar verebilecek nitelikte başka ne gibi bilgiler olduğu konusunda bilgi almak üzere Stone ile irtibata geçmesi talimatı verildiği belirtilmişti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Trump’ın kendi seçim kampanyasından üst düzey bir yetkiliye çalınan e-maillerle ilgili Roger Stone ile irtibata geçilmesi talimatını verip vermediği yönündeki ısrarlı sorulara doğrudan yanıt vermektan kaçındı, iddianameyi okumadığını söyledi. Bu konudaki soruları Trump’ın avukatlarına yönlendirdi.

Kendisini Amerika’da sağ kanadın “Ajan Provokatörü” olarak tanımlayan, Washington ve New York siyasetinin deneyimli

Cumhuriyetçi isimlerinden olan Roger Stone’un sırtında eski Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon’ın yüzünün dövmesi bulunuyor. Stone siyasi kariyerine 1971 yılında Nixon’ın seçim kampanyasıyla başlamıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG