Erişilebilirlik

Trudeau’nun Partisi Kazandı Ama Çoğunluğu Kaybetti


Kanada Başbabakanı Justin Trudeau bu defa seçimlerde hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi
Kanada Başbabakanı Justin Trudeau bu defa seçimlerde hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi

Kanada’da yapılan parlemanto ve Başbakanlık seçimlerini bir kez daha iktidardaki Başbakan Justin Trudeau ve Liberal Parti kazandı. Ancak 2015 yılında yapılan son seçimlerde çoğunluğu elde eden Kanada Başbakanı bu defa çoğunluğu elde edemediği için bu defa azınlık hükümeti kurmak zorunda kalacak.

Kanada Seçim Merkezi'nin son açıklamasına göre Trudeau’nun partisi Liberal Parti meclisteki 338 sandalyeden 156’sını kazandı. Hükümetin kurulabilmesi için 170 sandalye gerekiyor. Sonuçların ardından ilk açıklamasını yapan Trudeau “Başardınız arkadaşlar, tebrik ediyorum” dedi.

Seçildikten sonra büyük sempati toplayan Justin Trudeau, hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve bir partide yüzünü siyaha boyamış fotoğrafının ortaya çıkması ve ırkçılık suçlamaları sonrasında popülaritesini kaybetti.

Trudeau’nun hükümet kurabilmek için Yeni Demokrasi Partisi NDP’yle işbirliğine gitmesi bekleniyor. NDP, bir önceki seçimlerde kazandığı 24 sandalyeye karşılık bu seçimde parlamentoda 44 milletvekilliği kazanarak hükümetin kurulması konusunda kritik bir öneme sahip hale geldi.

NDP Lideri Jagmeet Singh, seçimin ardından yaptığı açıklamada Trudeau’yla konuştuklarını, Kanadalılar'ın önceliklerinin bir an önce karşılanması amacıyla çok sıkı çalışacaklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG