Erişilebilirlik

Tropikal Fırtına Isaias New York’u Vurdu


New Jersey eyaletinin Manhattan'a bakan Hudson Nehri kıyısında bir kişi, Tropik Fırtına Isaias'ın yol açtığı şiddetli rüzgar ve yağışa karşı yürürken
New Jersey eyaletinin Manhattan'a bakan Hudson Nehri kıyısında bir kişi, Tropik Fırtına Isaias'ın yol açtığı şiddetli rüzgar ve yağışa karşı yürürken

ABD’nin doğu kıyılarını etkisi altına alan Isaias kasırgası ülkenin doğu eyaletlerinde etkisini sürdürüyor. Dün gece Kuzey Carolina eyaletini vuran Isaias, bugün sabah saatlerinden itibaren New York ve New Jersey eyaletlerini de etkisi altına aldı.

Tropikal fırtına Isaias, New York kentinde sabah 11’den itibaren etkisini göstermeye başladı. Kentin çeşitli bölgelerinde rüzgarın şiddeti 80–90 kilometreye kadar yükseldi; kentte yaşamı durma noktasına getirdi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, halka zorunlu olmadıkça dışarı çıkmama çağrısında bulundu; “Bu normal bir durum değil lütfen fırtınayı ciddiye alın” dedi.

Büyükşehir Ulaşım Dairesi (MTA), New York’ta tropikal fırtınanın üstten geçen birçok metro aracına, ağaçların devrilmesi yüzünden zarar verdiğini açıkladı. MTA yetkilileri, New York’ta yer üstü hatlarından geçen tüm metro seferlerini durdurduklarını bildirdi. New York’taki tüm feribot seferileri durduruldu. Connecticut, New Jersey ve New York banliyölerini birbirine bağlayan demiryollarında ise ulaşıma ara verildi.

New York’ta Isaias nedeniyle çok sayıda aboneye elektrik verilemediği belirtiliyor. Kentin bazı bölgelerinde ise internete girilemiyor. Kentin bir bölgesinde tropikal fırtına ağaçları devirdi. Fırtınanın akşam saatlerine kadar New York’ta etkisini sürdürmesi bekleniyor.

2012 yılında Sandy kasırgası, aralarına Wall Street’in de bulunduğu birçok bölgede sele yol açmıştı. Yetkiler bu defa daha hazırlık davrandı. New York’ta sel ve taşma riski taşıyan tüm bölgelere kum torbaları yerleştirildi.

Doğu Kıyısı'nda 600 binden fazla abone elektriksiz kaldı

ABD’nin doğu kıyılarını etkisi altına alan tropik fırtına Isaias Salı günü birçok bölgede elektrik kesintilerine neden oldu. Fırtınanın en etkili olduğu Kuzey Carolina’da en az bir kişinin yaşamını yitirdiği, en az iki çocuğun da kayıp olduğu bildirildi.

Şiddetli rüzgar ve aşırı yağışlarla gelen fırtınanın ülkenin doğu kıyısında farklı noktalarda hortumlara neden olmaya devam etmesi beklenirken birçok bölgede sel riskiyle karşı karşıya kaldı.

Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde bir polis memuru, aracıyla mahsur kalan bir sürücüye yardıma gidiyor.
Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde bir polis memuru, aracıyla mahsur kalan bir sürücüye yardıma gidiyor.

Pazartesi günü kasırga şiddetine ulaşan ve daha sonra hızı azalan Isaias tropik fırtınası Salı günü güneydoğudan kuzeydoğuya ilerlemeye devam ederek başkent Washington dahil Orta Atlantik eyaletlerinin birçoğunda etkili oldu.

Sabah saatlerinde Maryland eyaletinden Pennsylvania’ya ilerleyen fırtınanın rüzgar hızı zaman zaman saatte 110 kilometreye ulaştı.

Isaias nedeniyle bölgede birçok farklı noktada hortum oluştuğu haberlerinin ardından New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, öğleden sonra uyarı mesajı yayınladı.

New Jersey eyaletinin güneyindeki Cape May, Marmora ve Long Beach Adası’nda ve Delaware eyaletinin bazı bölgelerinde etkili olan hortumların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

“Pandeminin ortasında bir de hava durumuyla boğuşuyoruz”

ABD’nin güneydoğu eyaletlerinden Kuzey Carolina’dan kuzeydoğudaki Maine eyaletine kadar fırtına alarmı verilmesine neden olan Isaias’ın vurduğu bölgelerde Salı günü 600 binden fazla ev ve iş yeri bir süre elektriksiz kaldı.

Isaias, Kuzey Carolina eyaletinin kıyı kasabalarından Southport'ta limanda büyük hasara yol açtı.
Isaias, Kuzey Carolina eyaletinin kıyı kasabalarından Southport'ta limanda büyük hasara yol açtı.

Fırtınanın kasırga şiddetine ulaştığı Kuzey Carolina’nın Wilmington kentinde prefabrik evlerin bulunduğu bir alan yerle bir olurken, bu evlerden birinde yaşayan bir kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Bertie İlçesi Şerifi John Holley, fırtınanın büyük hasar verdiği bölgede araçların da şiddetli rüzgarlar nedeniyle devrildiğini ya da sürüklendiğini, en ez ikisi çocuk üç ya da dört kişinin kayıp olduğunu belirtti.

Orta Atlantik’in kuzeye yakın eyaletlerinden New Jersey’nin valisi Phil Murphy de “Pandeminin ortasında bir de hava durumu kriziyle boğuşuyoruz” ifadelerini kullanarak zorlu bir dönemden geçildiğini aktardı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG