Erişilebilirlik

Türkiye'de Üç Ay Olağanüstü Hal İlan Edildi


Türkiye'de Üç Ay Olağanüstü Hal İlan Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:21:32 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantıları sonrasında yapacağını duyurduğu açıklamayı yaptı ve ülke genelinde anayasa çerçevesinde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan karar için ‘bu özgürlüklere karşı değildir, tam tersine bunu güçlendirmek içindir’ dedi.

Erdoğan, gündüz ilk önce 4 saat 40 dakika Milli Güvenlik Kurulu'nu topladı. Sonrasında da Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Daha sonra kameralar karşısına çıktı ve ülke genelinde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

‘Avrupa’nın eleştirmeye hakkı yok’

Beklenen açıklamayı yapmadan önce “Demokrasi nöbetine çıkan, devletinin yanında yer alan kurumlarımız ve yöneticilerine, millet iradesinin yanında yer tutan medya ve sivil toplum kuruluşlarımızı da yad ediyorum” diyen Erdoğan, sokağa çıkan vatandaşların da devletlerine sahip çıktığını söyledi.

“Ülkemizin yaşadığı tehditlerle mukayese edilemeyecek küçük olaylarda bile benzer kararlar çıkaran Avrupa ülkelerinin eleştirmeye hakları yoktur” sözleriyle de Avrupa ülkelerinden gelebilecek eleştirilere de yanıt verdi.

“S&P boşuna bizimle uğraşma”

Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un Türkiye’nin notunu düşürmesine de tepki gösterdi, bu kararı umursamadığını söyledi.

“Onlar kendilerine baksınlar. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. Senin ne alakan var. Senin üyen falan değil Türkiye.

Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. S&P boşuna uğraşma bizimle hele hiç uğraşma aynı şeyleri daha önce de yaptınız tutmadı,” dedi.

“Valilerin yetkileri artacak”

Recep Tayyip Erdoğan, olağanüstü hal uygulamasında sanılanın aksine TSK’nin yönetimde etkin yer almayacağını şu sözlerle ifade etti:

“Valilerimizin tam aksine yetkileri artacak. Silahlı kuvvetlerimiz valilerimiz emrinde ve yönetiminde bu süreci sürdürecekler. Başkomutan olarak bizler de silahlı kuvvetlerimizin içindeki virüsleri temizleme süreci devam edecek. Adeta kanser virüsü, vücut metastaz oldu. Sakın endişeye kapılmayın. Türkiye bu badireyi atlattı. Bundan sonra yatırımlarıyla bu süreci güçlenerek devam ettirecektir.”

Olağanüstü hal doğal afet, ekonomik buhran, salgın hastalık ve anayasal düzeni bozmaya yönelik şiddet olaylarında uygulanabiliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG