Erişilebilirlik

'Trayvon Martin Oğlum Olabilirdi'


Başkan Barack Obama, siyah bir gencin öldürülmesiyle ilgili davada sanık hakkında verilen beraat kararına yönelik, Amerikalılar’a kendi iç dünyalarında hesaplaşma çağrısında bulundu.

Dün Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney yerine sürpriz bir şekilde gazetecilerin önüne çıkan Başkan Obama, ırk ayrımcılığı tartışmaları doğuran davanın ardından ülkeyi olumlu yönde ilerletecek bazı adımlar atmayı düşündüğünü açıkladı.

17 yaşındaki Trayvon Martin, Şubat 2012’de Florida eyaletinde, kendisinden şüphelenen gönüllü mahalle bekçisi George Zimmerman’la kavgaya girmiş, bunun ardından Zimmerman elindeki silahla Martin’i vurarak öldürmüştü. Zimmerman geçen hafta sonu sonuçlanan davada jüri tarafından suçsuz bulundu.

Zimmerman’ın beraatı Amerika’da büyük protesto gösterilerine yol açtı. Bu haftasonu da Amerika’nın değişik kentlerinde dava kararının protesto edilmesi bekleniyor. Adalet Bakanlığı da ‘ırkçı önyargıyla’ hareket edip etmediği sorgulanan Zimmerman hakkında ayrı bir dava açma konusunu düşünüyor.

Obama, Amerikalı siyahların yaşanan olaylara geçmişin kaybolmayan acı deneyimlerinin süzgecinden baktığını söyledi.

Trayvon Martin'in öldürülmesi davasında sanığın beraat etmesi Amerika'nın dört bir yanında protesto eylemlerine yol açtı
Trayvon Martin'in öldürülmesi davasında sanığın beraat etmesi Amerika'nın dört bir yanında protesto eylemlerine yol açtı
Obama, “Vurulan Trayvon benim oğlum olabilirdi. Bu olay 35 yıl önce yaşansaydı, vurulan kişi ben de olabilirdim,” diye konuştu ve şöyle devam etti: “Bu ülkede bir mağazaya girdiğinde izlemeye alınma deneyimi yaşamamış çok az Afrika asıllı Amerikalı var. Buna ben de dahilim. Sokaklarda karşıdan karşıya geçerken araçların kilitlerinin kapandığını duymayan çok az siyah Amerikalı var. Bu bana da oldu, en azından senatör seçilinceye kadar. Bir asansöre binip de yanındaki kadının gergin bir şekilde elindeki çantasına sıkı sıkıya yapışıp asansörden ininceye kadar nefesini tuttuğunu görmeyen çok az siyah Amerikalı var. Bunlar çok sık olan şeyler. Abartmak istemiyorum ama bu tarz deneyimler, Afrika asıllı Amerikalılar’ın o gece Florida’da yaşanan olayları nasıl yorumladığı konusunda bilgi verebilir.”

Obama, geçen yıl Florida’da yaşanan kavgaya benzer olayları teşvik eden eyalet ve yerel yasaları incelemeye almayı düşündüğünü açıkladı. Başkan, federal, eyalet ve yerel yönetimlerin, ırk temelli profillemeyi ve sisteme duyulan güvensizliği giderecek şekilde güvenlik güçlerine eğitim verilmesi konusunda çalışmasının yararlı olacağını kaydetti.

Obama ayrıca siyah Amerikalı gençlerin şiddet olaylarına hem mağdur hem de fail olarak karışmalarındaki orantısızlığa dikkati çekerek, bu gençlerin durumlarının düzeltilmesi, kendilerini toplumun eksiksiz parçası olarak hissetmeleri ve başarıya giden yolda onlara da pay verilmesi gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG