Erişilebilirlik

Travma Tedavisinde Yoga Mucizesi


Travma Tedavisinde Yoga Mucizesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Travma Tedavisinde Yoga Mucizesi

Milyonlarca Amerikalı yoga dersi alıyor, fırsat buldukça da derslerde öğrendiklerini tekrarlıyor. Son zamanlarda yoga öğreten kuruluşlar, evsizlere, alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ve travma geçirenlere de ücretsiz yoga dersleri veriyor

Birkaç aydır yoga dersleri alan Ericpaul Clark, uyuşturucu bağımlılığı yüzünden daha önce hapse girmiş, terapi görmüş. Ama artık uyuşturucu kullanmıyor. Yoga sayesinde artık çok huzurlu.

Ericpaul Clark, “Ben yapı olarak çok sinirli bir insanım ve bazen öfkeme hakim olamıyorum. Bu yüzden de öfkeli bir anımda kötü bir şey yapıp, hapse atılmaktan korkuyorum. Ama yoga, kaslarımı gevşetiyor, beni rahatlatıyor” diyor.

Ericpaul’un katıldığı dersler ücretsiz. Bu programın amacı, psikolojik sorunları olanlara yardımcı olmak ve sorunlarını tek başına çözemeyen kişilere bağımsız hareket etmeyi öğretmek. Sosyal yardım görevlisi Miranda White, yoganın bu gruba çok yararlı olduğu görüşünde: “Bu gruptakilerin egzersiz yapacak kadar sabırları yok ama yogaya başladıklarında çok sevdiklerini gördüm.”

Bu, Clarence Marble’in ilk yoga dersi, o yüzden biraz zorlanıyor: “Bacaklarımı ancak iki elimin yardımıyla toparlayabildim.”

Clarence, yoga ile zayıflamayı ve depresyondan çıkmayı umuyor: “Stresimi biraz azaltsa bile çok sevinirim. Yoga sayesinde depresyondan tamamen kurtulursam, harika olur.”

Yoganın akıl ve ruh sağlığı sorunlarına iyi geldiği bazı araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Bu araştırmalar, yoganın, stresi azalttığını, kronik depresyona iyi geldiğini, hatta şizofreni hastalarına bile yararlı olduğunu gösteriyor.

Şizofreni hastalığını kontrol için ilaç kullanan Earnestine Jackson, yogadan çok yararlandığını söylüyor: “Kendime güvenim artıyor, bana huzur veriyor.”

Miranda White, huzurun önemini vurguluyor: “Evsizseniz veya depresyon, şizofreni gibi ciddi sağlık sorunlarınız varsa, kendinizi huzurlu hissetmek, çevrenizde bu huzuru bulmak çok zor. Ama yoga bu huzuru verebiliyor.”

Yoga öğretmeni Megan Davis, doğru nefes alıp-vermenin öğrencilere kendi duygu ve düşüncelerini daha iyi kontrol fırsatı verdiğini söylüyor: “Yogadaki nefes alma tekniği, kontrollu olmayı öğretiyor, bu şekilde de alkol veya uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde çok yararlı olabiliyor.”

Bir yıl öncesine kadar uyuşturucu bağımlısı olan Charles Bradley de yogadan çok yarar görmüş: “Yoga sayesinde sadece doğru nefes alarak bile kendimi iyi hissedebileceğimi öğrendim. Bu, uyuşturucuyu bırakmamı sağladı.”

Bradley, sadece merak ettiği için başladığı yogayı artık hayatının vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG