Erişilebilirlik

Trans-yağlar ABD'de Tamamen Yasaklanabilir


Yapay trans-yağlar genelde restoranlarda ve işlenmiş gıdalarda, doku, tat ve raf ömrüne katkıda bulunması amacıyla yaygın bir şekilde kullanılıyor fakat uzmanlar, artan sayıda birçok gıda üreticisinin bu yağa alternatifler bulmaya başladıklarını belirtiyor.
Yapay trans-yağlar genelde restoranlarda ve işlenmiş gıdalarda, doku, tat ve raf ömrüne katkıda bulunması amacıyla yaygın bir şekilde kullanılıyor fakat uzmanlar, artan sayıda birçok gıda üreticisinin bu yağa alternatifler bulmaya başladıklarını belirtiyor.
Amerikan hükümeti gıda yetkilileri, “trans-yağlar” olarak da bilinen ve genelde işlenmiş gıdalarda bulunan, kısmen hidrojene edilmiş yağların kullanıma son vermek için girişimde bulundu. Sağlık uzmanları bu yağların tüketiminin zararlı olduğunu ve ölümle sonuçlanabilen hastalıklara neden olduğunu belirtiyor.

Kısacası, tadı güzel olan bir yiyecek, sağlığınız için güzel sonuçlar doğurmayabilir.

Trans-yağları içeren birçok gıda, Amerikalılar tarafından keyif verici yiyecekler olarak nitelendiriliyor.

George Washington Üniversitesi kardiyoloğu Doktor Lisa Martin birçok insanın kurabiye, pasta, turta ve benzeri hazır yapılmış unlu mamulleri yüksek oranda tükettiğini, bu ürünlerin de raf ömrünü uzatması amacıyla trans-yağlar içerdiğini söylüyor.

Doktor Martin, araştırmaların damar tıkayabilen bu yağların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor: “Bazı araştırmalar küçük dozda alınan bu yağların diyette %2 oranında trans-yağ artışına sebep olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre böylelikle kalp krizi geçirme olasılığınızı %30 yükseltebiliyorsunuz. O nedenle bu yağların ciddi ölçüde kalp rahatsızlıklarına yol açma riski var.”

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bazı üreticilerin ve satış merkezlerinin ürünlerindeki trans-yağ oranlarını gönüllü olarak azalttıklarını belirtti.

Uzmanlar bu azalmanın 20 bin kalp krizini ve kalp krizinden kaynaklanabilecek 7 bin ölümü engelleyebileceği görüşünde.

FDA gıda güvenliği direktörü Dennis Keefe, araştırmaların trans-yağların kullanımdan kalkması ile elde edilecek faydaları net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtiyor. Keefe, Tıp Enstitüsü gibi saygın bir kuruluşun yaptığı araştırmayı örnek göstererek trans-yağların kullanımının mümkün olduğunca azaltılması, hatta hiç kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Yapay trans-yağlar genelde restoranlarda ve işlenmiş gıdalarda, doku, tat ve raf ömrüne katkıda bulunması amacıyla yaygın bir şekilde kullanılıyor fakat Keefe, artan sayıda birçok gıda üreticisinin bu yağa alternatifler bulmaya başladıklarını belirtiyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin kısmen hidrojene edilmiş yağların kullanımını yasaklama önerisi, önce 60 günlük bir değerlendirme sürecinden geçecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG