Erişilebilirlik

Trafik Kazaları Bütün Dünyada Ciddi Bir Sorun


Trafik Kazaları Bütün Dünyada Ciddi Bir Sorun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da son 6 yıldır azalmakta olan trafik ölümleri geçen yıl yine yükselişe geçti. Bütün dünyada trafik kazalarında ölenlerin sayısının artması ve trafik canavarının önümüzdeki on yılda her yıl 2 milyon cana mal olması bekleniyor

Mayıs ayında tüm dünyada gençlerin trafikte güvenlik bilinci edinmesini sağlamak amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Trafik güvenliği, Güney Afrikalı Nelson Mandela ve ailesi dahil birçoklarının son derece hassas olduğu bir konu.

Dünyanın en kalabalık yollarında araçlar ve insanlar yanyana ve sürücüler yolları paylaşmaya çalışıyor.

Her yıl bir milyon 200 bin kişi, trafik kazalarında can veriyor. Dünyanın en kötü trafik koşullarına sahip ülkelerinden Güney Afrika’da her gün 40 kişi, trafik kazalarına kurban gidiyor. Nelson Mandela’nın torununun kızı Zanani Mandela da 3 yıl önce trafik kazasında ölmüş.

Vietnam dahil birçok ülkede Zanani Mandela anısına yürüyüş üzenleniyor. Zanani’nin amcası Kweku Mandela da, Washington’daki yürüyüşe katıldı.

Mandela: ”Amacımız, bir yandan Zanani’yi anarken, bir yandan da halkı trafik güvenliği hakkında bilinçlendirmek ve hayat kurtarmak.”

Birkaç yıl önceki bir trafik kazasının etkisinden hala kurtulamayan Kristen Thomen, sorumsuzca araç kullanmanın sonuçlarını herkese anlatmak istiyor: ”Trafik kazaları insanları travmaya sokuyor. Garajdan çıkarken aracımı geri geri sürmeye korkuyorum. Araba kullanmayı öğrenirken geri gitmeyi de öğrenmem gerekecek. Her defasında aklıma bu trafik kazası geliyor.”

Ulaştırma Bakanlığı görevini bırakmaya hazırlanan Ray LaHood’a göre dikkati dağılmış sürücüler ölüm saçıyor: ”Sürücülerin yüzde 85’i kemer takıyor, ancak araç kullanırken telefonla konuşmanın ve mesaj yazmanın tehlikelerini henüz anlamış değil.”

Amerika’da son 6 yıldır azalmakta olan trafik ölümleri geçen yıl yine yükselişe geçti.

Tüm dünyada trafik kazalarında ölenlerin sayısının artması ve trafik canavarının önümüzdeki onyılda her yıl 2 milyon can kaybına yol açması bekleniyor.

Dört yaşındaki Kai Zarr, trafik güvenliğini iyi biliyor: ”Karşıya geçerken büyüklerinizin elini tutun.”

Kai’nin babası, ”Çocukları trafik güvenliği hakkında küçükken eğitmeye başlarsanız büyüdükleri zaman emniyeti elden bırakmazlar” diyor.

Sonra da aldıkları trafik kültürünü, kendi çocuklarına öğretirler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG