Erişilebilirlik

Trafik Kazalarına Karşı Konuşan Araçlar!


Trafik Kazalarına Karşı Konuşan Araçlar!
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Amerika’da taşıtların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan teknolojilerle ilgili düzenlemelerin, trafik kazalarını azaltması umuluyor. Üç yıl içinde oto üreticilerinin yeni taşıtları birbirleriyle iletişime geçebilen cihazlarla donatması zorunlu hale gelebilir

Taşıttan taşıta ya da “V2V” ismi verilen kısa mesafeli iletişim teknolojisi araçların saniyede 10 kez, yer, hız ve fren gibi hayati öneme sahip bilgileri paylaşmasına olanak sağlıyor. Arabalar 300 metre mesafede bulunan diğer araçların yarattığı riski hesaplayarak sürücüleri uyarabilecek ya da otomatik olarak kazayı engelleyebilecek önlemler alabilecek.

Sürücüler risk sinyallerini, koltukların titremesi sayesinde görme ve işitme olanağına sahip olacak.

Amerika Ulusal Karayolu Güvenlik Dairesi teknolojinin trafik kazalarını %80 oranında azaltacağını düşünüyor. Bu özellikle alkollü araç kullanımının bir etmen olmadığı durumlar için geçerli.

Sistemi eleştirenler V2V teknolojisinin devrimsel niteliğini kabul etse de kablosuz iletişimde oluşacak arızalar konusunda uyarıda bulunuyor.

ABD Akıllı Ulaşım Teknolojileri Derneği’nden Scott Belcher:

“Aynı dalga boyunu paylaşıyorsak ve bir karışıklık oluşursa kazanın engellenebileceği bir durumda, dalga boyunu başkası kullandığı için başarısız olabiliriz.”

Belcher aynı zamanda toplumun mahremiyet konularında endişeleri olabileceğini ve sürücülerin araç kullanma alışkanlıklarının takibiyle ilgili sorunlar olabileceğini belirtti.

Devlet kurumları ve özel sektör yeni teknoloji için şimdiden 1 milyar dolar harcadı.

Yetkililer yeni teknolojinin 2017 başından itibaren zorunlu hale gelebileceğini ve bunun da 21. yüzyılın entegre ulaşım sisteminin oluşturulmasının ilk adımı olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG