Erişilebilirlik

Trabzon, ABD’yle Ticaret Peşinde


Trabzon, ABD’yle Ticaret Peşinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00
Amerika ile Türkiye arasındaki ticareti geliştirme çabasında olan Türk iş dünyası, son dönemde eyalet bazında yerel yetkililerle temaslarda bulunmayı; hedef olarak belirledikleri sektörler üzerinde yoğunlaşmayı tercih ediyor. Bu çerçevede Türkiye’deki bazı illerin de Amerika’da kendilerine kardeş şehir seçip bu iki kent arasında ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi seçtikleri de görülüyor. Bu illerden biri de Trabzon. Kısa süre önce Maryland eyaletinin Baltimore kentini kendine kardeş şehir adayı olarak belirleyen Trabzon ili yetkilileri Baltimore, Washington ve Miami’yi ziyaret etti. Vali Recep Kızılcık başkanlığındaki heyetin Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkileri il bazında geliştirme çalışmaları çerçevesinde Kongre’de Temsilciler Meclisi üyeleriyle yaptıkları temasları Amerika’nın Sesi adına Melek Çağlar izledi.

Vali Recep Kızılcık liderliğindeki Trabzon heyeti Amerika temasları çerçevesinde Kongre’deki Türk Amerikan Dostluk Grubu’nun eş başkanı Ed Whitfield ve grup üyelerinden Steve Cohen’la görüştü.

Bu görüşmelerde heyet Trabzon’un Amerika ile işbirliği yapmak istediği konuları gündeme getirdi, Kongre üyeleri de işbirliğini geliştirme yolları konusunda kendi görüşlerini aktardı.

Merkezi Maryland eyaletindeki Abundances adlı danışmanlık firmasının organize ettiği Amerika ziyareti çerçevesinde Trabzon heyeti, Kongre temaslarının yanı sıra, Miami’de kruvazör fuarına katıldı, Trabzon limanına lojistik açıdan örnek almak istenilen Baltimore limanında ve biyoteknoloji firmalarında incelemeler yaptı.
Vali Recep Kızılcık, Türkiye’nin son 10 yıldır ekonomik gelişmesiyle bağlantılı olarak dünyada farkedilen bölgesel bir güç olduğunu, bu çerçevede 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Trabzon’u da dünyaya daha fazla tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Kızılcık: "Zengin bitki örtüsü ekonomik değere dönüştürülebilir"

Maryland Valisiyle yapılan görüşmede Baltimore ile Trabzon’un kardeş kent olarak ilan edilmesi, bu eyaletteki biyoteknoloji firmaları ile işbirliği yapılması ve alternatif tıp alanında yeni kurulan bir enstitü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi arasında ortak projeler geliştirilmesi konuları da ele alındı.

Vali Kızılcık, “Özellikle son yıllarda organik bitkiye dayalı tedavi alanında önemli çalışmaların yapıldığını, bu konuda bir üniversitenin de Amerika’da ilk defa Maryland eyaletinde kurulduğunu gördük. Bizim de Trabzon olarak bitki örtüsü anlamında çok ciddi bir zenginliğimiz var. Dolayısıyla bu potansiyeli buradaki bilimsel araştırmalarla birleştirip, ürün ve ekonomik değer haline getirme yönünde çalışma kararı aldık,” dedi.

Hacısalihoğlu: "Biyoteknolojide işbirliğini hedefliyoruz"

Heyette bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da biyoteknoloji konusunda Trabzon olarak önemli bir altyapı hazırlığını tamamladıklarını, Maryland eyaletinde ziyaret edilen biyoteknolojiyle ilgili kurumlarla işbirliği içine girerek benzeri çalışmaları kendi illerine getirmeyi amaçladıklarını söyledi.


Ermiş: Kruvazör turizmindeki payımızı genişletmeyi umuyoruz"

Trabzon Liman Başkanı Muzaffer Ermiş de Miami’deki kruvazör fuarındaki tanıtım çalışmalarıyla kente gelen turist sayısını beşe katlamayı planladıklarını kaydetti. Ermiş, dört bin yıllık tarihi ve kültürel bir zenginliği olan Trabzon’un, kruvazör turizminden aldığı payı artırmak istediklerini, halen Trabzon’a yılda 20 kadar kruvazör geldiğini bu sayıyı 100’e çıkarmak istediklerini kaydetti. Muzaffer Ermiş, bu çerçevede Miami fuarında özellikle kruvazör turizmi organizatörlerine yönelik tanıtım çalışmasına ağırlık verdiklerini vurguladı.

Moghaddem: "İl bazında ticaret ABD-Türkiye ilişkilerini de güçlendirir"

Trabzon heyetinin Amerika temaslarını organize eden Abundances Danışmanlık şirketi Başkanı Azita Moghaddem de Amerika ile Türkiye’nin hala kültürel anlamda birbirlerini tam olarak tanımadıklarını bu eksikliğin de en iyi eyaletlerle iller bazında geliştirilecek ticaret ve yatırımlarla giderilebileceğini söyledi. Moghaddem, bu yaklaşımın da Amerika ile Türkiye arasındaki temel ekonomik ilişkileri güçlendireceğine işaret etti.

Trabzon heyeti, Amerika’daki temaslarını turizm, liman işletmeciliği ve alternatif tıp alanlarında istediği ikili işbirliğinin hem temelini hem de ilk tohumlarını atmış olarak geri döndü.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG