Erişilebilirlik

TL Değer Kaybediyor Hükümet Kendinden Emin


Ankara’da kıldığı Cuma namazından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşı rahatlatıcı mesajlar verdi.

Yıldırım, “Amerikan seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde bir hareketlilik başladı. Özellikle döviz kurlarıyla başlayan bu hareketliliğin halen devam ettiğini biliyoruz. Dolar kurundaki bu artış da, diğer döviz kurlarındaki artışlar da dahil olmak üzere bu konuları değerlendireceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsun, Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Türkiye ekonomisiyle ilgili herhangi bir tereddüt yok. Birçok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız” dedi.

EKK: ‘Reformlar arttırılacak reel sektör desteklenecek’

Ekonomideki gelişmeler öğleden sonra Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda masaya yatırıldı.

Toplantıya Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile birlikte Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, TTMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katıldı.

Yaklaşık dört saat süren toplantıdan sonra yayınlanan açıklamada, "Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak" ifadelerine yer verildi.

Hakan Sönmez: ‘Piyasanın gözü Merkez Bankası Para Kurulu’nda’

Troya Capital Genel Müdürü Hakan Sönmez, bu toplantıdan net bir karar çıkmasının beklenmediği asıl kararın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda alınabileceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sönmez, “Şu anda dünya piyasalarında olağanüstü hareketlilik var. Euro’nun dolar karşısında %1,12’den 1,06’ya gerilediği bir dönemden geçiyoruz. Merkez Bankası’nın da yönü ve seyri belli olmayan süreci izliyor olması normal. Küresel ölçekte bir harekette aksiyon almak için beklemek normal” dedi.

Sönmez’e göre, piyasanın beklentisi faiz koridorunun alt bandında bir yükselmenin gerçekleştirilmesi.

“Merkez Bankası’nın elinde doları etkilemek için iki silah var. Biri faiz, diğeri döviz alım ihaleleri. EKK buna karar vermez, bu kararı ancak Merkez Bankası Para Kurulu toplanıp karar vermeli. Piyasada faiz koridorunun 7,25’den 7,50’ye çıkarılması isteği var. Ama dolar 3,35- 3,40 arasında salınırken karar vermek zor.”

Canikli: ‘Dolar daha önce de 3 liranın üzerinde çıktı’

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de piyasaları sakinleştirmek için güçlü mesajlar vermeye çalıştı. Merkez Bankası, 15 Temmuz'dan sonra faiz indirimi yaptığı ve güçlü büyüme performansının devam ettiğini söyleyen Canikli’ye göre, dalgalı kur politikasında aşağıya yönlü de yukarı yönlü de hareketler normal.

“Daha önce 3'ün üzerine çıktı. 3,1'i geçti, 3,2'ye çıkmıştı, sonra 2,9'lara geldi, sonra tekrar çıktı, geldi böyle dalgalanıyor. Bu da son derece doğal. Ama önemli olan şu; hiçbir müdahale olmadan tamamen piyasa şartlarında dengeleniyor. Bu çok önemli. Hiçbir müdahale yok, hiçbir şeye. Ne kurun fiyatına, TL fiyatına, dövizin fiyatına, ne bankacılık sistemine, ne sermaye piyasalarına hiçbir müdahale olmaksızın piyasanın oluştuğu seviye bu. Merkez Bankası müdahale bile etmiyor satış yönünde. Dövizi satarak dengelemeye çalışmıyor. Hiçbir müdahale olmadan oluşan fiyat bu.”

Mustafa Sönmez: ‘İflaslar kapıda, işyerleri kapanacak’

Ama bazı iktisatçılar durumu Başbakan Yardımcısı Canikli kadar iyimser karşılamıyor. Onlardan biri TMMOB Makine Mühendisleri Odası Danışmanı Mustafa Sönmez.

Son bir buçuk ayda kurdaki artış nedeniyle özel sektörün 25 milyar dolar kur zararına girdiğini savunan Sönmez, “Doların panzehiri faizi artırmak. Ama o zaman da konut, otomobil her tür satış azalacak. Ve beraberinde iflaslar gelecek. Buna rağmen hükümet Türk ekonomisinin başına gelenden bihaber umursamaz davranıyor. Yakında kapanacak işyerleriyle uyanırlar mı? O da şimdilik muamma” diyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG