Erişilebilirlik

Tıp Turizmi Amerikalılar'ı Türkiye'ye Çekiyor


Tıp Turizmi Amerikalılar'ı Türkiye'ye Çekiyor
Tıp Turizmi Amerikalılar'ı Türkiye'ye Çekiyor

Amerika'da ameliyatlar ve hastanelerin çok pahalı olması yüzünden birçok Amerikalı Türkiye dahil başka ülkelerde tedavi olmayı tercih ediyor

Sağlık hizmetlerinin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle birçok Amerikalı ameliyat olmak ya da tedavi görmek için yabancı ülkelere gidiyor.

Bunlardan biri olan John Freeman, birkaç yıl önce büyük bir risk aldı. 62 yaşındaki emekli bilgisayar analisti, aylık primlerin çok yüksek olması ve maddi birikiminin tükenmeye başlaması nedeniyle sağlık sigortasını iptal ettirdi. Freeman, 65 yaşına geldiğinde, hükümetin 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarına sunduğu sağlık sigortası Medicare’den yararlanmaya hak kazanacağını düşünerek, o zamana kadar büyük sağlık sorunları yaşamayacağını umuyordu. Ancak Freeman geçen yıl kalp krizi geçirdi. Nevada eyaletinin Reno kentinde yaşayan Freeman, kalp ameliyatının 120 bin dolar tutacağını öğrendi. Önünde iki seçenek vardı: ya yaşam boyu yaptığı birikimleri tüketmek ya da ölmek. Freeman duygularını şöyle anlatıyor:

“Amerika’daki sağlık sisteminin tüm birikimimi alıp götüreceğini ve ameliyattan sonra keyifli bir emeklilik hayatı yaşama hayallerimin tamamen suya düşeceğini düşünmeye başladım.”

Freeman, her yıl binlerce Amerikalı’nın yaptığı gibi ameliyat olmak için yurtdışına gitmeye karar verdi. Gideceği ülke olarak da Türkiye’yi, İstanbul’daki Anadolu Tıp Merkezi’ni seçti. Kalp ameliyatının Türkiye’deki fiyatı, Amerika’dakinin yüzde 15’iydi. Gidiş-dönüş uçak biletleri hariç, tüm masrafların toplamı 18 bin dolar tuttu.

Başka ülkelerde sağlık hizmetlerinin daha ucuz olması nedeniyle tıp turizminin Amerika’da giderek daha çok rağbet görmesi üzerine, Amerikan Tıp Birliği ve Cerrahlar Birliği, hastaları kendi ihtiyaçlarına en uygun tedavi seçeneklerini aramaya teşvik eden açıklamalar yaptı. Ancak her iki kuruluş da hastaları lisanslı doktorlar ve yüksek standartlara sahip, akreditasyon almış tıp merkezlerini tercih etmeleri konusunda uyarıyor.

Anadolu Tıp Merkezi hakkında araştırma yapan John Freeman, bu tavsiyeleri ciddiye aldığını söylüyor:

“Anadolu Tıp Merkezi’nin İnternet sitesinde Johns Hopkins Üniversitesi’ne bağlı olduğuna dair bir logo gördüm. Bu içimi rahatlattı çünkü Amerika’nın en çok tanınan hastanelerinden biriyle çalışmaları çok önemliydi. Doktorumun kalp ameliyat teknikleriyle ilgili toplantılara Amerikalı doktorlarla birlikte katıldığını öğrendim.”

Amerikalılar, 1980 ve 90’lı yıllarda yurtdışına daha çok yüz ve karın gerdirme, göğüs büyültme ve küçültme gibi estetik ameliyatlar için gitmeye başladı. Bugünse kalp ameliyatları, diz ve kalça protezleri, karaciğer nakilleri ve diş tedavileri için yurtdışındaki hastaneler tercih ediliyor.

Wouter Hoeberechts, John Freeman’a Türkiye’deki hastane ve cerrahını seçmede yardımcı olan World Med Assist adlı şirketin başkanı. World Med Assist’i üç yıl önce kuran Hoeberechts, ucuz sağlık hizmeti arayışındaki hasta Amerikalılara altı ülkede tedavi seçenekleri sunuyor. Hollandalı Hoeberechts, şirketinin birlikte çalıştığı hastanelerin tümünün yüksek Amerikan standartlarına uyduğunu, doktor ve cerrahların çoğunun eğitimlerini Amerika’da aldığını söylüyor.

“Amacımız işbirliği yaptığımız her hastaneye en çok hasta gönderen şirket olmak. Bu şekilde bu hastanelerle çok sıkı bir ilişki kurmak ve hastaların da bu ilişkiden yararlanmasını sağlamak istiyoruz.”

Aldığı hizmetten son derece memnun kalan John Freeman, hastanede bakımın mükemmel olduğunu, doktor ve hemşirelerin kendisiyle çok ilgilendiklerini söylüyor:

“Kalp ameliyatı gibi zor bir ameliyat geçirdim ama bu deneyimden büyük keyif aldım. Ödediğim fiyat da son derece makuldu. Ameliyatımı oldum, şimdi rahatça emekliliğin tadını çıkarabilirim.”

Wouter Hoeberechts, şirketi World Med Assist aracılığıyla birkaç yüz Amerikalı hastayı yurt dışına tedavi için gönderdiklerini ve çok olumlu sonuç aldıklarını söylüyor. World Med Assist, bu hizmeti veren ve hızla büyümekte olan birkaç şirketten biri. Ancak tıp turizmi, her hastaya uygun olmayabilir. Hastanın seyahat edebilecek durumda, maliyetin makul, yurtdışında kalma süresinin kısa ve ameliyat sonrası bakımın kolay olması gerekiyor. Ameliyat sonrası bakım, John Freeman’ın karşılaştığı en büyük sorun. Amerika’ya geri dönen Freeman’ın doktoru, ameliyat sonrasının takibi için bazı pahalı tetkikler yaptırmasını istiyor. Sigortası olmayan Freeman’sa kendisini iyi hissettiğini, daha fazla para harcamak istemediğini söylüyor.

Bu tavır, Harvard Üniversitesi’nden beyin cerrahı Doktor Teo Forcht Dagi’yi kaygılandırıyor. Amerikan Cerrahlar Birliği’nin tıp turizmiyle ilgili açıklamasını kaleme alan Doktor Dagi, yurtdışında tedavinin rutin tarama ya da kronik sağlık sorunlarının çözümüne uygun olmadığını söylüyor. Ameliyat sonrası bakımın hem Amerikan Cerrahlar Birliği, hem de Amerikan Tıp Birliği’nin ortak kaygısı olduğunu dile getiren uzman, ameliyattan sonra kontrol amaçlı muayenelerin önemini vurguluyor:

“Yurtdışında tedavi görerek maliyeti ucuza getirebilirsiniz ancak doktorunuzla olan yakın ilişki, iletişim, ameliyat sonrası bakım ve muayeneler gibi önemli konularda bazı eksiklikler olabilir.”

Tıp turizminin büyüdüğünü gören sağlık sigortası şirketleri, yurtdışındaki tedavi masraflarını karşılamayı amaçlayan bazı pilot programlar başlattı. Sigortası olan hastalar yurtdışında kaliteli sağlık hizmetini daha ucuza aldıklarında şirketler de ceplerinden daha az para çıkacağını farketti.

Amerika’da sağlık hizmeti maliyetlerinin artmaya devam etmesi yüzünden yabancı ülkelerde tedavi olma yolunu seçen Amerikalı hastaların sayısının daha da artması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG