Erişilebilirlik

Time Dergisi'nin İlk 100'ünde Tanıdık Simalar


Time Dergisi'nin İlk 100'ünde Tanıdık Simalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

TIME dergisine göre Amerika Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Papa Francis, dünyanın en etkili 100 kişileri arasında. Listede çok sayıda siyasi lider, sanatçı, girişimci yer alıyor. Derginin editörlerinden Nancy Gibbs, güç ve etki arasında çok önemli bir fark olduğunun altını çiziyor.

Gibbs, ”Güç sadece kontrol edebileceğiniz insanlara kadar ulaşabilir. Ancak etki, sınırsızdır. Olağanüstü bir fikri, amacı, tedavi ya da eseri avucunuzdaki telefonla anında tüm dünyayla paylaşabilirsiniz.” şeklinde konuşuyor.

Listede rapçı Kanye West gibi tüm dünyanın tanıdığı simalar yer alsa da daha az tanınan bazı etkili kişiler, öncülük ettikleri fikir ve destekledikleri amaçları küresel platforma taşıdı.

Nijeryalı aktivist Obiageli Ezekwesili, ”Kaçırılan kızlarımızı hala bulamadığımızı tüm dünyaya sürekli hatırlatıyoruz. Bir yıl önce herkes 219 genç kızın barbarlar tarafından kaçırıldığını biliyordu. Ancak daha sonra dünyanın dikkati başta konulara çekildi. Kızların kaçırıldığını hatırlatırsak kurtarılmaları için yeniden birlik olabiliriz.” diyor.

Listede bir süre önce IŞİD’le yakınlaşan Boko Haram terör örgütünün lideri Ebubekir Şekau da yer alıyor. Şekau’nun listeye girmesinin nedeni, lideri olduğu örgütün işlediği sayısız cinayet ve katliamlara dikkat çekmek.

TIME’ın listesinde, trans bireylerin, kadınlarla yoksulların haklarını savunan ve sosyal adalet için mücadele edenler de yer aldı.

Kariyerini ırk ayrımcılığıyla mücadeleye ve Amerika’daki mahkumların haklarını savunmaya adayan Equal Justice Initiative Eşit Adalet Girişimi adlı örgütün kurucusu Bryan Stevenson, ünlülerin sosyal konulardaki tartışmalara şekil vermesi gerektiğine inanıyor.

Stevenson'a göre, Amerikan tarihinin, büyük önem taşıyan sosyal adalet konularına taraf olan sanatçılar ve eğlence dünyasından ünlüler tarafından şekillendirildiğine hiç şüphe yok.

TIME dergisinin 2015 listesinde Oscar ödüllü oyuncu Julianne Moore, Bradley Cooper, Emma Watson ve Kim Kardashian da var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG