Erişilebilirlik

Time Dergisi: Yılın Adamı Göstericiler


Time Dergisi: Yılın Adamı Göstericiler
Time Dergisi: Yılın Adamı Göstericiler

Amerikan haber dergisi Time yılın adamı olarak protestocuları seçti.

Dergi, bu yıl dünya olaylarına Tunus’ta polise rüşvet vermeyi reddeden seyyar satıcının kendini yakarak başlattığı protesto hareketinin şekil verdiği görüşünde.

Sidi Buzizi adlı genç yıllardır iş bulamayan ve 7 kardeşine bakmak için meyve satan bir bilgisayar mühendisi idi. Kadın polis rüşvet vermeyen genci ilk önce tokatlamış sonra da meyve kasalarıyla standına el koymuştu. Dayaktan gururu incelen 26 yaşındaki genç haksızlığı valiye şikâyet etmek istemiş ancak görüşmesine izin verilmeyince kendini yakma tehdidinde bulunmuştu.

Time Dergisi: Yılın Adamı Göstericiler
Time Dergisi: Yılın Adamı Göstericiler


Buzizi’nin 17 Aralıkta kendini yakmasıyla başlayan protesto hareketi önce Mısır’da, Libya’da ve daha sonra Yemen’de rejim değişikliğiyle sonuçlandı. Daha sonra Bahreyn’e, Yunanistan’a, Suriye’ye ve “Wall Street’i İşgal” hareketiyle Amerika’ya sıçrayan protesto hareketi şu anda Rusya’yı sarmış durumda.

Uzmanlara göre hareketin özünde işsizlik, ekonomik sorunlar ve gençlerin siyasi süreçte söz hakkı olamamalarının çaresizliği yatıyor.

Tüm bu ülkelerde göstericilerin en çok üzerinde durduğu konu gelir dağılımdaki eşitsizlik ve zenginlerle yoksullar arasında giderek genişleyen uçurum.

Times dergisi, yılın kişisi kararıyla ilgili olarak, direniş hareketinin arkasında herhangi bir örgütün bulunmadığını ancak bireysel olarak başlayan eylemlerin dünyada çok önemli siyasi değişikliklere yol açtığını yazıyor.

Derginin yılın kişisi adayları arasında, başı sık sık rejimle derde giren Çinli sanatçı Ai Weiwei ve Usame bin Ladin’i öldüren Amerikan komanda timinin komutanı Amiral William McRaven de bulunuyordu.

XS
SM
MD
LG