Erişilebilirlik

Tillerson’ın Çabaları Katar Krizini Çözmeye Yetmedi


Katar’ın ardından Suudi Arabistan’a geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cidde’deki görüşmelerde ilerleme olduğu sinyali vermedi. Tillerson, Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın dışişleri bakanları ile görüştü.

Tillerson görüşme sonrası basına açıklama yapmadı. Ancak öncesinde bir BAE yetkilisi, herhangi bir çözümün terör finansmanı dışında başka kilit konuları da kapsaması gerektiğini söyledi.

Rex Tillerson bu görüşme dışında Suudi Kralı Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman al-Suud’la da ayrı olarak bir araya geldi. Görüşmede ABD-Suudi ilişkilerinin önemine dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanı daha sonra, bölge ziyaretinin merkezi olarak belirlediği Kuveyt’e döndü. Kuveyt, bir ayı aşkın süredir devam eden anlaşmazlıkta arabuluculuk yapıyor. Tillerson, Perşembe günü de Katar’a gidecek; Şeyh Tamim Bin Hamad El Sani ile görüşecek.

Cidde görüşmeleri, ABD ile Katar’ın terör ve finansmanıyla mücadele anlaşması imzalamasını izliyor. Anlaşma sonrası Tillerson, “Bence Katar’ın tutumu gayet net ve makul” demişti.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ise ortak bir açıklama yayımladı ve ABD’nin çabalarını takdir etseler de, Katar anlaşmasının yeterli olmadığını bildirdi. Bu ülkeler teröre destek vermekle suçladıkları Katar’la diplomatik ilişkileri kesmiş, bu ülkeye kara, hava ve deniz ablukası uygulamaya başlamıştı.

ABD’nin kaygısı, anlaşmazlığın bölgedeki askeri çıkarlarına ve terörle mücadele operasyonlarına zarar vermesi. Washington, İran’ın bölgedeki nüfuzunun artmasından da korkuyor. Katar, ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük askeri tesisine ev sahipliği yapıyor. Katar’la Suudi Arabistan’ın bölgesel çekişmesi nedeniyle, Tillerson’ın ABD’nin iki müttefiki arasında uzun vadeli bir anlaşma sağlama olasılığıysa, uzmanlara göre az.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG