Erişilebilirlik

Tillerson’dan Kuzey Kore Çağrısı


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin diyalog için hazır olduğunu gösterme yolunda atabileceği en iyi adımın füze denemelerini durdurmak olduğunu söyledi.

Tillerson, “Balistik füzeler atma yoluyla provokatif türden adımlar atmadıkları geniş bir zaman dilimi olmadı. Dolayısıyla bu füze denemelerine bir son vermek, bize gönderebilecekleri ilk ve en güçlü sinyal olur” dedi.

Tillerson, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Bölgesel Forumu için bulunduğu Filipinler’in başkenti Manila’da konuştu.

Tillerson’dan Kuzey Kore Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cumartesi günkü oturumunda füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulama kararı alınmıştı.

Yeni yaptırımlara değinen Tillerson, bu yaptırımların, tüm uluslararası toplumun Pyongyang’ın adımlarını kabul edilemez bulduğu ve net beklentinin Kore yarımadasının nükleer silahtan arındırılması olduğu yönünde mesaj gönderdiğini belirtti.

Tillerson, “Bunun, nihayetinde Kuzey Kore’nin farklı bir yola girmesi neticesini doğuracağını umuyoruz ve koşullar uygun olduğunda o zaman Kuzey Kore’nin geleceğiyle ilgini oturup bir diyaloğa girebiliriz. Bu sayede kendilerini güvende hissedebilirler ve ekonomik açıdan da zenginleşirler” diye konuştu.

Kuzey Kore ise dün devlet medyası üzerinden yaptığı açıklamada, yaptırımlara sert tepki göstererek, Amerika’dan “bin kat” intikam alma sözü vermis ve yaptırımların, Pyongyang’ı nükleer programını müzakere etmeye zorlamayacağını kaydetmişti. Detay vermeden, “adaleti yerine getirecek bir adım” atacağı tehdidinde bulunan Kuzey Kore, “Amerika’nın iki ülke arasında okyanus olduğu için kendisinin güvende olduğuna inanıyorsa yanılıyor” mesajını vermişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göreyse, Başkan Donald Trump ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Mun Cae-in telefon görüşmesi yaparak, Kuzey Kore konusundaki tüm ilgili BM kararlarını tam biçimde yerine getirmeye olan kararlılıklarını ortaya koydu ve uluslararası toplumu da bunu yapmaya çağırdı.

Trump ve Mun yeni BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarından duydukları memnuniyeti dile getirirken, Kuzey Kore’nin, ülkeleri ve Japonya’ya karşı “ağır bir tehdit oluşturduğuna” dair inançlarını yinelediler.

Çin de Kuzey Kore’ye füze ve nükleer denemelerini durdurma konusunda çağrı yaptı, Pyongyang’ın “uluslararası toplumun iyi niyetini provoke etmemesi” gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG