Erişilebilirlik

Tillerson'dan Katar Açıklaması


Tillerson'dan Katar Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar krizinde Doha’nın, Suudi Arabistan ve üç müttefikinin sunduğu taleplerin bazılarını yerine getirmesinin “çok zor olacağını” belirtti. Ancak Tillerson, krize çözüm bulunması için diyalog ve müzakere çağrısında bulundu.

Tillerson Katar’ın talepleri ‘mantık dışı ve egemenliğine müdahale anlamını taşıdığı’ gerekçesiyle reddetmesinden bir gün sonra yaptığı yazılı açıklamada, “Bazı şartlar Katar açısından karşılanması çok zor olsa da, çözüme yönelik diyalog için bir temel sunan önemli alanlar bulunuyor” ifadesini kullandı. Amerikalı bakan açıklamasında Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Doha’yla anlaşmaya varabileceğini düşündüğü konuların neler olduğunu belirtmedi.

Bölgede terörü desteklediği gerekçesiyle Katar’la birkaç hafta önce diplomatik ilişkilerini kesen 4 Arap ülkesi, taleplerini arabulucu Kuveyt üzerinden geçen hafta Doha’ya bildirmişti.

Bu talepler arasında Katar’ın El Cezire kanalını kapatması, Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide ve Lübnan’da İran destekli Hizbullah hareketiyle bağlarını sona erdirmesi, İran’la ilişkilerinin seviyesini düşürmesi, Türk askeri üssünü kapatması gibi maddelerin bulunduğu kaydedilmişti.

Katar ise bu taleplerin, “başından beri savunduğu üzere, yasadışı ablukanın terörle mücadeleyle hiçbir ilgisi olmadığını, Katar’ın egemenliğini sınırlandırmayı amaçladığını” gösterdiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “bir sonraki verimli adımın, ülkelerin her birinin karşılıklı oturması ve bu diyaloğu devam ettirmesi olduğunu” ifade ederek, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızın, terörü durdurma ve aşırılıklarla mücadeyi öngören ve hepimizin üzerinde mutabık kaldığı tek bir hedef doğrultusunda birlikte çalıştığında daha güçlü olduklarına inanıyoruz” dedi.

Tillerson, ilgili her ülkenin bu çabaya katkı sunabilecek bir unsura sahip olduğunu kaydederek, söylemlerdeki gerilim tonunun yumuşatılmasının da krizi yatıştırmaya yardım edebileceğini belirtti.

ABD’nin tüm taraflarla yakın temas halinde kalmaya devam edeceğini vurgulayan Tillerson, Kuveyt’in arabuluculuk çabalarını desteklemeye de devam edeceklerinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG