Erişilebilirlik

Tillerson: ‘Trump Bastırdı Ama Putin Seçimle İlgili İddiaları Reddetti’


Başkan Donald Trump’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin uzun süredir merakla beklenen görüşmelerini G-20 zirvesi kapsamında gerçekleştirdi. Daha önce yarım saat olarak açıklanan görüşme toplamda 2 saat 15 dakika sürdü. Toplantının ardından Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gazetecilere görüşme ile ilgili bilgi verdi. Tillerson da görüşmede bizzat yer aldı.

Tillerson açıklamasının başında iki liderin arasında çok iyi bir diyalog geliştiğini ve kimyalarının tuttuğunu söyledi. Amerika Dışişleri Bakanı genel olarak da zirveyi son derece yapıcı olarak değerlendirdi.

Görüşmede uzun zamandır Amerika’da kamuoyunu meşgul eden, Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediği konusunun da gündeme geldiğini belirten Tillerson, bu konuda Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e görüşme esnasında birkaç kez baskı yaptığını ancak Rusya Devlet Başkanı’nın her defasında bu iddiaları reddettiğini söyledi. Tillerson gelecekte de bu gibi durumların yaşanmaması için iki tarafın bir çerçeve üzerinde tartışmaya devam edeceklerini belirtti. İki lider siber saldırıların önlenmesi konusunda da görüş alışverişinde bulundular.

Amerika Dışişleri Bakanı ayrıca bu noktada Rusya’nın Amerika’da seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla ilgili kanıt istediğini ancak toplantıda böyle bir kanıtın verilmediğini açıkladı. Tillerson bu noktada Başkan Trump’ın “Diğer konulara devam edelim” diyerek üzerinde uzlaşılamayan bir konuyu geride bırakarak doğru bir tavır ortaya koyduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, G20 toplantıları sırasında Trump-Putin görüşmesine de katıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, G20 toplantıları sırasında Trump-Putin görüşmesine de katıldı.

İki lider bu konu dışında özellikle Suriye konusu üzerinde durdular. Tillerson iki liderin Suriye’nin güneybatısında ateşkes sağlanması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Tillerson aynı zamanda bu anlaşmanın iki ülkenin Suriye konusunda birlikte çalışabileceklerinin ilk işareti olduğu yorumunu yaptı. Amerika Dışişleri Bakanı, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması ve özellikle IŞİD’e karşı mücadele konusunda da iki liderin fikir alışverişinde bulunduklarına değindi. Ancak buna karşın iki ülkenin Suriye’nin geleceği konusundaki fikirlerinde bir uzlaşı söz konusu değil. Amerika Dışişleri Bakanı Amerika’nın Esat rejimine karşı duruşu ve tavrında bir değişiklik olmadığını yineledi. Tillerson Esat’ın gidişi konusunda net bir plan olmadığını ama önünde sonunda Esat ve ailesinin Suriye’de yönetimden çekileceklerini belirtti.

Tillerson Ukrayna krizi ile ilgili olarak da Amerikan yönetiminin özel bir Ukrayna temsilcisi atadığını duyurdu. Tillerson bu kişinin Kurt Volker olduğunu belirtti.

Tillerson açıklamasında iki liderin ayrıca Amerika ve Rusya arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını ve bu konu üzerine de uzun süre konuştuklarını ifade etti.

Amerika Dışişleri Bakanı iki liderin tekrar ne zaman bir araya gelecekleri konusunda net bir takvim olmadığını ancak iki ülkeden grupların siber saldırılar ile ilgili bir anlaşma üzerinde çalışmaya başlayacaklarını belirtti.

Tillerson toplantıda ayrıca Kuzey Kore nükleer programı ile ilgili de açıklamalar yaptı. Tillerson bu konuda Amerika’nın Rusya’dan beklentileri olduğunu kaydetti. Bu noktada iki lider, pozitif bir şekilde görüş alışverişinde bulunduklarına değindi ancak Rusya’nın duruşunun Amerika’dan farklı olduğuna dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG