Erişilebilirlik

Tillerson Tayland'la Ticaret ve Güvenlik Konularını Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Tayland’a kısa bir ziyarette bulundu. Tillerson bölgesel güvenlik ve ticaret konularını görüştü. Gündemde Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programları da vardı.

Filipinler’de katıldığı güvenlik zirvesinin ardından Bangkok’a geçen Tillerson, Tayland’ı, 2014’teki darbeden bu yana ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu. Tillerson, Başbakan Prayuth Chan-ocha ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile bir araya geldi.

Amerika’nın Bangkok Büyükelçiliği’nin Amerika’nın Sesi’ne gönderdiği açıklamada, “Dışişleri Bakanı bölgesel güvenlik, ticaret, yatırım ve ASEAN gibi daha bir çok alanda Amerika-Tayland işbirliğini görüştü. Bakan ayrıca Kuzey Kore’nin güvenlik tehdidi ve Güney Çin Denizi’ndeki gelişmeler gibi bölgesel ve küresel konuları da gündeme getirdi” dendi.

Tillerson, nükleer ve balistik füze programlarıyla Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Kuzey Kore’yi izole etme politikasına destek arıyor.

Tayland, 2016’da Amerika’ya verdiği 19 milyar dolarlık ihracat fazlasıyla 11’inci sırada yer aldı. Bu nedenle Başkan Donald Trump’ın yatırım yapılacak ülkeler listesinde yer alıyor. Ancak siyaset bilimi profesörü Thitinan Pongsudhirak, ticaret açığının geçen yıl düştüğünü, bunun da taraflara manevra şansı verdiğini söylüyor.

Thitinan, “Bence bu bir pazarlık unsuru ancak Trump yönetimi bunu sonuna kadar kullanıp Tayland’ı cezalandırmaya başlamayacaktır. Tayland da yeni koşullara uyum sağlamaya çalışıyor. Ticaret, daha geniş bir ilişkinin parçası. Tayland uyum sağlamaya çalıştıkça da Trump yönetimi daha uzlaşmacı olacaktır. Bu da tüm ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve ilerlemesi demek” dedi.

Profesör Thitinan, 2014’teki darbeden sonra Obama yönetimi ile ilişkilerin dibe vurduğunu, ancak Trump yönetiminin Kuzey Kore politikasına odaklanarak bölgesel bir düzenlemeye gittiğini de vurguladı.

İnsan hakları sorunu

Bakanlık sözcüsü ayrıca Tillerson’ın eski dost ve müttefik olan Tayland’ın geçiş sürecinden güçlenmiş bir demokrasi ve insan hakları ve temel özgürlüklere saygı duyan bir ülke olarak çıkmasını arzu ettiğini de belirtti.

Ancak aktivistler, Trump yönetiminin hala ordu tarafından idare edilen Tayland’daki insan hakları meselelerini önemsemediğini savunuyor.

Asya İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Sunai Phasuk, ikili ilişkilerin normalleşmesi için demokratik sivil yönetime dönülmesi gerektiği görüşünde.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Tayland’dan sonraki durağı Malezya oldu. Tillerson’ın Çarşamba günü Washington’a dönmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG