Erişilebilirlik

Tillerson ve Lavrov'dan Ortak Basın Toplantısı


Göreve gelmesinden bu yana ilk kez Rusya’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaklaşık dört saat süren görüşmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le biraraya geldi. Tillerson ve Lavrov görüşmeler sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Putin’in sözcüsü, Rus liderin, Lavrov-Tillerson görüşmesi sonrasında uygun görürse Amerikalı bakanla görüşebileceğini söylemişti.

Putin, Tillerson-Lavrov görüşmesi sırasında yayınlanan bir söyleşisinde Washington-Moskova arasındaki ilişkilerin son ayda kötüye gittiğini söyledi. Putin, özellikle askeri işbirliği açısından güvenin azaldığına işaret etti. Putin, Rus Mir televizyon kanalına verdiği özel demeçte Suriye’nin kimyasal silahlardan arınma konusundaki taahhüdünü de yerine getirdiğini belirtti. Amerika, Şam rejiminin aksi yönde davrandığını söylüyor.

Putin, Han Şeyhun kasabasındaki kimyasal saldırıyla ilgili olarak da bunun muhaliflerin provokasyonu olabileceğini ya da Suriye uçaklarının bombardımanında isyancılara ait kimyasal silah tesislerinin vurulmuş olabileceğini söyledi.

Putin’in söyleşisinin yayınlandığı sırada Moskova’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la görüşüyordu.

Tillerson, Lavrov'la görüşmesi öncesinde iki ülke arasındaki derin görüş ayrılıklarının nedenini anlamaya çalışacağını söyledi.

Lavrov da Amerika’dan gelen “çok iddialı ve çelişkili fikirler” hakkındaki sorularına yanıt arayacağını kaydetti; Amerika’nın gerçek niyetini anlamayı istediklerini kaydetti.

Lavrov, alaycı bir tavırla, Trump yönetiminin üst düzey kadrolara atama yapamadığı için politikalarının netlik kazanamadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG