Erişilebilirlik

Tillerson: ‘Kuzey Kore’yle İletişim Kanallarını Açtık’


Pekin’de bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Amerika’nın Kuzey Kore’yle doğrudan iletişim kanalını açtığını ve Kim Jong Un’un rejiminin, nükleer silahlardan vazgeçmeye istekli olup olmadığını bulmaya çalıştıklarını belirtti. Tillerson, Kuzey Kore’ye baskıyı arttırmak için, Çin’in de tam desteğini almak üzere Pekin’de.

Çinli yetkililerle görüştükten sonra gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ‘Soruşturuyoruz, beklemede kalın’ dedi. ‘Pyongyang ile iletişim kanallarını açtık, sorduk. Karanlık bir durumda değiliz, Pyongyang’la görüşmek için üç kanalı açtık’ diyerek Tillerson sözlerine devam etti.

Kore Yarımadası’nda gerilimin artması üzerine, Çin Devlet Başkanı Xi Jingping’le Kuzey Kore’nin nükleer programını görüşmek üzere Pekin’e giden Tillerson, Çin lideriyle ayrıca ticaret ilişkileri ve Amerika Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yapacağı ilk ziyaretin ayrıntılarını da konuştu.

Amerika, Kuzey Kore’nin Çin’e olan kömür, demir, kurşun ve deniz ürünleri ithalatlarını kısması için Çinli yetkililerle yakın temas halinde.

Eğer uygulamaya geçirilirse, bu ürünlere uygulanacak ambargo, Kuzey Kore’nin bu yıl edeceği gelirleri büyük ölçüde azaltacak. 2016 yılında Kuzey Kore bu ürünlerin Çin’e ihracatından 1,5 milyar dolar kazandı.

Çin Kuzey Kore’nin en büyük ticaret ortağı. Washington, Çin’in, Kuzey Kore’nin gelir elde etmesini engelleme konusunda karar vermesinin önemli olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG