Erişilebilirlik

Tillerson: Kore Yarımadası'nda Tehlike Tırmanıyor


Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Asya gezisinin son durağı Çin’de de Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına odaklandı.

Tillerson, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Pekin’deki görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Kore yarımadasındaki gerilimin oldukça tehlikeli bir boyuta ulaştığını söyledi.

Tillerson, “Kore Yarımadası'ndaki gerilimin tehlikeli bir seviyeye çıktığı konusunda ortak bir görüş içinde olduğumuzu düşünüyorum. Kuzey Kore'yi nükleer silah geliştirmekten vazgeçiremesek de Çin ile birlikte çalışacağız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD ve Çin’in Kuzey Kore meselesinden bağımsız olarak karşılıklı saygıya dayanan, çatışmasız ve karşılıklı kazanca dayalı pozitif bir ilişkisi olduğunu vurguladı.

Tillerson, Güney Kore’nin başkenti Seul’de yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’ye karşı stratejik sabır politikasının sona erdiğini ve askeri seçeneğin masada olduğunu söylemişti.

Amerika Başkanı Donald Trump Cuma günü attığı tweette Kuzey Kore’nin çok kötü davrandığını ve Çin’in de yardım için çok az şey yaptığını yazmıştı.

Tillerson pazar sabahı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de görüşecek. Görüşmelerde Kuzey Kore dışında, ticaret ve Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlığın da gündeme gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG