Erişilebilirlik

Tillerson: ‘IŞİD Soykırım Uyguluyor’


Philippines Southeast Asia US
Philippines Southeast Asia US

ABD, IŞİD militanlarını Irak ve Suriye’de büyük ölçüde toprak kaybetmeye devam ederken bile dini azınlıklar ve muhalefete mensup etnik grupları hedef alan “bir şiddet saltanatı” yürütmeye devam etmekle suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, IŞİD’in “açıkça soykırım ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduğunu” vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın dünya genelindeki 199 ülke ve bölgeyi mercek altına aldığı dini özgürlükler raporunu açıklayan Tillerson, “dini zulüm ve hoşgörüsüzlüğün çok yaygın olmaya devam ettiğini” söyledi.

Tillerson, “dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin, dini özgürlüklerini sınırlandırmaya dönük kısıtlamalar ve düşmanlıklara maruz kaldığını” kaydederek, “Dini özgürlüklerin korunmadığı yerlerde istikrarsızlık, insan hakları ihlalleri ve şiddet yanlısı aşırılıklar kök salma fırsatı bulur. Bu koşulları görmezden gelemeyiz” uyarısında bulundu.

Türkiye dahil 7 ülkeye özel vurgu

Tillerson konuşmasında, hükümetlerin dini özgürlükleri ihlali konusunda 7 ülkeye özellikle dikkat çekti. Bu ülkeler Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Bahreyn, Çin, Pakistan ve Sudan.

Bu ülkelerin, ibadetlerini yerine getiren inanç sahiplerine, taciz, hapse atma ya da idamlar yoluyla gözdağı verdiğini kaydeden Tillerson, “Hiç kimse korkuyla yaşamamalı, ibadetlerini gizlice yapmak zorunda kalmamalı ya da inançları yüzünden ayrımcılığa uğramamalı” dedi.

Konuşmasında en çok IŞİD’e yer ayıran Tillerson, “IŞİD’i yenilgiye uğratmada ve halifelikleri engellemede ilerleme sağlasak da, terörist grup üyeleri dinleri ve etnik grupları hedef almaya devam ediyor” diye konuştu.

Tillerson, IŞİD’in yaptıklarının Ezidiler, Hıristiyanlar ve Şiiler’e karşı açıkça soykırım kapsamına girdiğini belirtti.

ABD’nin önceliği

Tillerson, dini azınlıkların ve şiddet yanlısı aşırılığın hedefi olan diğer grupların korunmasının, Başkan Donald Trump yönetiminin insan hakları konusunda önceliklerinden birini oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Raporda, Musul’un IŞİD’in elinden geri alındığı Irak’ta militanların tüm dinlerin mensuplarına, özellikle de Sünni olmayanlara karşı şiddet kampanyası yürüttüğüne değinildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, IŞİD’in, kontrolü altında bulunduğu bölgelerde bireysel ve toplu cinayetler işleme, tecavüz, insan kaçırma, keyfi tutuklamalar, Müslüman olmayan erkek çocukları zorla Müslüman etme, kölelik, azınlık dini toplumlarına mensup kadınlar ve kızları kölelik ve fuhuşa zorlama gibi eylemlerini sürdürdüğü kaydedildi.

IŞİD’in ayrıca, taciz, gözdağı, soygun, bireysel mülk ve dini mekanların yok edilmesi eylemlerini de devam ettirdiği, kontrolü altında bulunmayan yerlerde de toplumun tüm katmanlarına intihar saldırıları ve patlayıcı yüklü araçla saldırıları düzenlediğine de işaret edildi.

Suriye’de de, IŞİD, Nusra Cephesi gibi, ABD ve diğer hükümetlerin terör örgütü olarak tanımladığı devlet dışı aktörlerin Şiiler, Aleviler, Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıkların yanısıra Sünniler’i de, ayrım gözetmeyen saldırılar, cinayetler, insan kaçırmalar, fiziksel kötü muamele ve tutuklamalar gibi yöntemlerle hedef aldığına dikkat çekildi.

Çin

Çin’e özel yer ayrılan raporda, Pekin hükümeti çeşitli dinlerin mensuplarına kötü muamele, gözaltı, tutuklama ve işkence uygulamakla eleştirildi ve özellikle Uygurlar’a yönelik muameleden bahsedildi.

Raporda 10 ülke “özellikle kaygı uyandıran ülkeler” listesine alındı. Bu ülkeler Myanmar (Burma), Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG