Erişilebilirlik

Trump Dışişleri Bakanını Görevden Aldığını Twitter'dan Açıkladı


Amerika Başkanı Donald Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden aldığını, yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atadığını açıkladı. Trump, Pompeo’nun yerine de CIA direktörü olarak Gina Haspel’ı aday gösterdi.

Trump bu açıklamaları Twitter üzerinden yaptı.

Bu sabah Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Trump, “CIA Direktörü Mike Pompeo yeni dışişleri bakanımız olacak. Harika bir iş çıkaracak. Rex Tillerson’a hizmetlerinden dolayı teşekkürler. Gina Haspel yeni CIA direktörü olacak ve bu görev için seçilen ilk kadın. Hepsini tebrik ediyorum” diye yazdı.

Tillerson, görevden alındığı duyurusunun yapıldığı sırada Afrika ziyaretinden daha yeni dönmüştü. Başkan Trump görev değişikliğine ilişkin somut bir gerekçe sunmadı.

“Mike’ın bu görev için doğru kişi olduğuna eminim”

Daha sonra bir yazılı açıklama da yayınlayan Trump, Pompeo için, “Mike’ı son 14 ayda çok iyi tanıdım. Bu kritik zamanda bu işi için doğru kişi olduğuna eminim” ifadesini kullandı.

California’ya hareketinden önce Andrews üssünde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Trump, Tillerson’ı görevden alma kararını “kendisinin verdiğini” söyledi.

Trump, Tillerson’ın “şimdi çok daha mutlu” olacağını ekledi ve hizmetlerinden dolayı ona bir kez daha teşekkür etti. Kendisi ve Tillerson’ın “uzun bir süredir bu konuyu konuştuklarını” ifade eden Trump, İran anlaşması gibi bazı meselelerde görüş ayrılıklarına düştüklerine dikkat çekti. Trump, "Aynı şekilde düşünmüyorduk, farklı zihniyete sahiptik" dedi.

Trump, Tillerson’ın yerine aday gösterdiği Pompeo’nun da enerjisi ve zekasını övdü.

Pompeo da, Senato’dan onay alıp görevine resmen başlaması halinde, “Başkan’ın dış politikasını şekillendirme ve icra etmede dünyanın en iyi diplomat topluluğuna rehberlik etmeyi sabırsızlıkla beklediğini” belirtti.

Trump’ın kabinesindeki en büyük değişiklik

Tillerson’ın ayrılışı, Trump’ın kabinesinde bugüne kadarki en önemli değişiklik olarak değerlendiriliyor. Trump ve 65 yaşındaki eski Exxon Mobil üst yöneticisi Tillerson arasında gerilimler olduğu yönünde haberler aylardır medyada zaman zaman yer alıyordu.

Geçen Ekim ayında NBC News’ın geçtiği bir haberde, Tillerson’ın Başkan Trump için “moron” dediği iddia edilmişti. Tillerson bu tür haberlere rağmen Trump’la ilişkisinin güçlü olduğu noktasında ısrar ediyor ve aralarında gerilim olduğu söylentilerini reddediyordu.

Tillerson'a Cuma günü haber verilmiş

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın kararı hakkında Tillerson'a Cuma günü bilgi verildiği ancak bakanın Afrika ziyareti devam ederken bunu açıklamanın uygun görülmediğini söyledi.

Yetkili, Trump’ın Kansas’tan eski Kongre üyesi olan ve yönetim içerisinde başkana en sadık isimlerden biri olarak görülen Pompeo’yla iyi anlaştığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la planlanan görüşmeler ve ticaret müzakereleri öncesinde Pompeo’yu yeni görevinde görmek istediğini kaydetti.

“Trump görevden alma nedenini söylemedi”

Bu arada bugün görevden alınanlardan biri de Dışişleri Bakanlığı’nın kamu diplomasisinden sorumlu müsteşar yardımcısı Steve Goldstein oldu. Goldstein, Trump'ın Tillerson'ı görevden almasıyla ilgili bir açıklamasından sonra görevden alındı.

Goldstein açıklamasında, Trump’ın Tillerson’a görevden alma gerekçesini hiçbir zaman izah etmediğini aktarmıştı Goldstein, Tillerson’ın görevde kalma yönünde “her türlü niyeti” olduğunu çünkü ulusal güvenlik alanında kritik önemde ilerlemeler sağladığını düşündüğünü kaydetmişti. Goldstein. Tillerson’ın “Başkan Trump’la konuşmadığı ve görevden ayrılma nedenini bilmediğini" de belirtmişti.

İkili birçok kez görüş ayrılığına düşmüştü

Trump ve bakan olmadan önce diplomatik ya da siyasi deneyimi olmayan Tillerson; Kuzey Kore, Rusya, iklim değişikliği, İran’la nükleer anlaşma gibi konularda birçok kez görüş ayrılığı yaşamıştı.

Tillerson hafta başında yaptığı açıklamada, İngiltere’de eski bir Rus ajan ve kızının zehirlenmesiyle ilgili olarak Rusya’yı sert şekilde eleştirmiş ve suçu doğrudan Moskova’ya atmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise açıklamasında ise bu kadar ileri gitmemişti.

Tillerson ayrıca, Trump’ın geçen hafta Kuzey Kore lideriyle görüşmeyi planladığı açıklaması sırasında da çemberin dışında tutulmuş göründü.

Tillerson, Trump'ın sert eleştirdiği İran'la nükleer anlaşmanın terkedilmesi fikrine de karşı çıkıyordu ve anlaşmanın Trump'ın uygun gördüğü biçimde revize edilmesi için Avrupalı müttefikler ve diğer taraflarla hassas bir strateji yürütme çabası içindeydi. Pompeo ise nükleer anlaşmayı "korkunç" olarak nitelemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG