Erişilebilirlik

Tillerson Görevden Alınacağı İddialarını Yalanladı


 Tillerson Out
Tillerson Out

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Beyaz Saray’ın kendisini kovma planları yaptığı ve yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’nun getirileceğiyle ilgili haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Tillerson, Brüksel ziyareti sırasında NATO merkezinde düzenlenen bir basın konferansında konuya doğrudan değindi.

Tillerson, kendisine yöneltilen soruya “Bu her altı haftada bir gündeme gelen bir söylem, ancak yeni kaynaklar bulmanız gerektiğini size söylemeliyim, zira hikayeniz hep yanlış çıkıyor” şeklinde yanıt verdi.

Trump: “Son sözü söyleyen benim”

Başkan Donald Trump da geçen hafta iddialarla ilgili olarak Tillerson’un görevinden ayrılmayacağını söylemişti. Ancak Trump, Amerikan dış politikasında son sözü söyleyenin kendisi olduğunu da bir Tweet mesajıyla vurgulamıştı.

Tillerson, Brüksel, Viyana ve Paris’e yapmakta olduğu ziyaret sırasında Avrupa hükümetlerini ve Avrupa’daki Amerikalı diplomatları dış politikanın kendi kontrolunda olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyor. Tillerson ve Trump, Kuzey Kore gibi konularda farklı görüşlere sahip. Avrupalı liderlerse kendilerini Tillerson’un görüşlerine daha yakın buluyor.

Kovulma iddiaları basına sızmıştı

Reuter haber ajansı ve diğer medya kuruluşlarının geçen hafta sızdırdığı bir Beyaz Saray planına göre Dışişleri Bakanlığı görevi birkaç hafta içinde Tillerson’dan alınarak CIA Başkanı Mike Pompeo’ya verilecekti. Pompeo, Trump’ın sadık destekçisi olmasıyla ve dış politikadaki sert görüşleriyle biliniyor.

Pompeo’nun yerineyse yine Trump’ın sadık destekçilerinden Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton’ın getirilmesi bekleniyordu.

65 yaşındaki Tillerson, Dışişleri Bakanlığı görevine gelmesinden bu yana Trump’ın “Önce Amerika” dış politikasının etkilerini hafifletmeye ve Avrupalı müttefikleri yatıştırmaya çalışıyor. Ancak Başkan Trump kamuoyu önünde sık sık Tillerson’un diplomatik girişimlerine karşı açıklamalar yapıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG