Erişilebilirlik

Tillerson Avrupa’ya Gidiyor


Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Pazar günü, 8 gün sürecek Avrupa ziyaretine başlıyor. Tillerson’ın ilk durağı Londra olacak.

Tillerson, Başkan Trump’ın açılışına gitmeyi reddettiği Londra’daki yeni ABD Büyükelçiliği’ni ziyaret edecek. Ancak, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Tillerson’ın ziyareti sırasında resmi bir açılış töreni yapılmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Tillerson, İran, Suriye, Libya, Kuzey Kore ve Ukrayna gibi ortak endişe teşkil eden birçok konuda İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mark Sedwill’le görüşecek.

Geçen Cuma günü, Başkan Donald Trump, Londra’daki yeni büyükelçiliğin resmi açılışının da yapılacağı Şubat ayı için planlanan ziyareti iptal ettiğini açıklamıştı. Trump’a, yeni büyükelçilik binasının satın alım işlemlerinde gereğinden fazla ücret verildiğini düşünüyor ve bunun için de Obama yönetimini suçluyor. Eski büyükelçilik binasının satışı ve yeni binanın alınması gibi anlaşmalar George W. Bush yönetimi sırasında yapılmıştı.

Twitter üzerinden Başkan Trump, Obama yönetimini “Londra’nın en saygın semtindeki büyükelçilik binasını fındık-fıstık parasına satmakla” suçlamıştı.

23 Ocak’ta Paris’e gidecek olan Tillerson, üst düzey Fransız yetkililerle görüşecek ve kimyasal silah kullanımının cezasız kalmaması için oluşturulan uluslararası ortaklığın açıklandığı toplantıya katılacak.

Tillerson daha sonra, 24- 26 Ocak tarihlerinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere Davos’a gidecek.

8 günlük Avrupa gezisinde Tillerson’ın son durağı 26 Ocak’ta Varşova olacak. Polonyalı yetkililerle görüşecek olan Tillerson, küresel sorunlar, bölgesel güvenlik ve ekonomik refah gibi konularda ABD-Polonya ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışacak.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG