Erişilebilirlik

Tillerson: ‘ABD Kürt Referandumunu Tanımıyor’


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumunu tanımadıklarını belirtti.

Tillerson yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Pazartesi günü düzenlediği tek taraflı referandumu tanımıyor” ifadesini kullandı.

Seçimin ve sonuçların meşruiyetten yoksun olduğunu kaydeden Tillerson, birleşik, federal, demokratik ve refah içinde bir Irak’ı desteklemeye devam ettiklerini vurguladı.

Tillerson açıklamasında, “Bu tek taraflı adımın potansiyel manada olumsuz neticeleri konusunda endişelerimiz sürüyor. Seçimden önce, daha yapıcı bir çerçevenin takip edilmesi ve Kürdistan bölgesi halkının istikrarı ve refahının desteklenmesi için hem IKBY hem de Bağdat’taki merkezi hükümetle birlikte çalıştık. Bu arzular nihayette, bu referandum gibi tek taraflı adımlar yoluyla ilerletilemez” değerlendirmesinde bulundu.

“Karşılıklı suçlamalar ve tehditlere son verilmesi ve itidal çağrısında bulunduklarını” belirten Tillerson, şöyle devam etti: “Iraklı Kürt yetkilileri, merkezi hükümetin anayasal yetkiye dayanan rolüne saygı göstermeye, merkezi hükümeti de tehditleri ya da hatta olası güç kullanımına dair imaları reddetmeye çağırıyoruz. ABD, Irak’ın komşuları dahil tüm taraflara, tek taraflı adımları ve güç kullanmayı reddetmeleri çağrısında bulunuyor.

IŞİD/DAEŞ’e karşı savaş bitmedi ve aşırılık yanlısı gruplar istikrarsızlık ve anlaşmazlıklardan istifade etme peşinde. Iraklı ortaklarımızı IŞİD/DAEŞ’ı yenilgiye uğratmaya odaklanmaya davet ediyoruz.Tüm tarafları, tüm Iraklılar’ın geleceğini ilerletme yolunda yapıcı bir diyaloğa girmeye çağırıyoruz.”

XS
SM
MD
LG