Erişilebilirlik

Tillerson: ‘ABD Büyükelçiliği Kudüs'e İki Yıldan Önce Taşınmaz’


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından, büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması için, en az iki yıl süre gerektiğini söyledi.

Tillerson, Lübnan’a Destek Konferansı için geldiği Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kudüs konusuna da değinen Tillerson, “Bu taşınma işlemi bu sene olacak bir şey değil. Hatta seneye de olabilecek gibi değil” dedi.

Başkan Trump’ın konu üzerinde somut ilerleme sağlanmasını istediğini vurgulayan Tillerson, “Başkan, büyükelçiliğin bir an evvel taşınması için elimizden gelen her türlü çabayı göstermemizi istedi. Ancak elçiliğin taşınabilmesi için bir arazi bulunmalı, inşaat planı oluşturulmalı. Bir zorluk olacağını öngörmüyoruz ama (ABD Kongresi’nden) yetki belgelerini de almak gerekiyor. Ardından da elçilik binasının inşa edilmesi gerekli. Bütün bunlar zaman alan işlemler” dedi.

Tillerson açıklamasında, Başkan Trump’ın, Kudüs’ün nihai statüsünün ve sınırlarının taraflarca müzakere edilerek kararlaştırılması konusunda açık konuştuğunu da dile getirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG