Erişilebilirlik

Tikrit’te Saldırılar Hız Kazandı


Kenti kuşatan Irak ordusu ve İran'ın desteklediği Şii milisler Tikrit'in bazı mahallelerini ele geçirirken, IŞİD keskin nişancıları ve bubi tuzaklarıyla direnişini sürdürüyor. Tikrit Saddam Hüseyin'in doğum yeri olması nedeniyle tarihi ve sembolik bir öneme sahip

Irak güvenlik güçleri Tikrit’i geri almak üzere başlattıkları operasyon çerçevesinde saldırılarını yoğunlaştırdı. Kentin etrafının kuşatıldığı ve IŞİD militanlarının mevzilerini kaybetmeye başladığı bildiriliyor.

Bağdat hükümeti yetkilileri kenti geri alacaklarından emin olduklarını söylüyor. Tikrit, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in doğum yeri olması nedeniyle de tarihi ve sembolik bir öneme sahip.

Tikrit’teki kuşatmaya, 30 bin Irak askeriyle birlikte İran destekli Şii milisler de katıldı. Kentin bazı bölümleri IŞİD’ten geri alınırken, birliklerin kent merkezine ne kadar yakın oldukları henüz bilinmiyor.

Birçok cepheden aynı anda yürütülen kuşatma operasyonu yaklaşık iki haftadır devam ediyor. Ancak, IŞİD’in keskin nişancıları ve çeşitli yerlere yerleştirdikleri bubi tuzakları yüzünden operasyon hızlı ilerlemiyor. Irak Savunma Bakanı Halid El Obeydi, kısa süre içinde operasyonda önemli bir aşama kaydedeceklerini söylüyor. Bakan, “Can kaybını en düşük seviyede tutmaya çalışıyoruz. Zaman bizim lehimize işliyor,” dedi.

Başkent Bağdat’tan 200 km uzaklıktaki Tikrit’in ele geçirilmesi merkezi hükümete, Musul’u geri almak üzere hazırlanan planda coğrafi üstünlük sağlayacak. Musul operasyonunun ise önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG