Erişilebilirlik

Tikrit İçin IŞİD'le Kıyasıya Mücadele


Tikrit İçin IŞİD'le Kıyasıya Mücadele
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

IŞİD militanları ve Iraklı güvenlik güçleri arasında Tikrit için verilen mücadele kızışırken iki büyük sorun var. Bunlardan birincisi İran’ın Irak kuvvetlerine yardım ederek üstlendiği rolün olası etkileri, ikincisi ise mezhepsel bölünmenin daha da şiddetleneceği korkusu

Haziran ayından beri Tikrit’in kontrolunu elinde tutan IŞİD’e karşı verilen mücadele, çok ağır ilerliyor.

Iraklı Korgeneral Abdul Emir El Zaidi: ”IŞİD militanları, ilerlememizi engellemek için bölgeye çok sayıda mayın yerleştirdi. Buna rağmen askerlerimiz, hazırladığımız plan uyarınca ilerlemeye devam ediyor.”

Düşman aynı ancak mücadele farklı. Amerika’nın havadan desteği yok. Karada ise İran, Şii milislere yardım ediyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’a göre Tikrit, Körfez ülkelerinin en büyük korkusunun bir örneği. Bu korku, İran’ın Irak güçlerini ele geçirmesi.

Bir diğer korku, mezhepsel şiddet. Sünni liderler, Irak hükümetinin kendilerini desteklemediğini söylüyor:

”Hükümet, Sünni aşiretlere karşı eli kolu bağlı dururken Şii milisleri önemsiyor ve onlara destek veriyor. Şii milisler, IŞİD militanlarının elindeki toprakları geri almak için her yerden burada geldi. Sünni aşiretlerinse silahı yok.”

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter: ”Irak’ta mezhep çatışmalarını daha önce de yaşadık. Irak hükümetinin aynı hataları tekrar etmemesi çok önemli.”

Washington’daysa askeri yetkililer temkinli.

General Martin Dempsey: ”Durumu dikkatle izliyoruz. Bu olay etnik temizlik için bir bahane haline gelirse, bu, bir sorunla karşı karşıyayız demektir ve stratejimizde bazı ayarlamalar yapmamız gerekir.”

Kimileriyse çelişkili açıklamalar yapıyor. Amerika’nın desteklediği Irak Başbakanı Haydar El Abadi, sivillerin korunması çağrısında bulundu, ancak IŞİD’le savaşta tarafsız olunamayacağını da kaydetti.

İnsan hakları savunucusu Joe Stork’a göre El Abadi’nin bu sözleri, şiddeti haklı çıkarmak için kullanılabilir:

”Milislerin çok korkunç eylemlerde bulunduklarına tanık olduk.”

Bu korkunç eylemler arasında evlerin yıkılması, hatta infazlar var. Amerika’nın Sesi, cep telefonuyla çekilen bu görüntülerin gerçek olduğunu henüz doğtulatamasa da kayıt, Sünni bir erkek çocuğunun Irak Ordusu üniforması giyen kişilerce yakalanmasını gösteriyor.

Çocuk, birkaç saniye sonra vurularak öldürülüyor.

İnsan Hakları İzleme Kuruluşundan Joe Stork: ”Bu tür suçları işleyenlerin mutlaka cezalandırılması gerekiyor. Ancak henüz adalet karşısına çıktıklarını görmedik.”

Irak’ın kuzeyindeki mücadele devam ederken yetkililer, Irak halkının ve savaşanlara yardım eden İranlılar’ın itidalli davranması çağrısında bulunuyor. Ancak herkes, mezhepsel çatışmaların her an patlayabileceğinin farkında.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG