Erişilebilirlik

Tijuana’da Zorlu Bekleyiş


Tijuana’da Zorlu Bekleyiş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:08 0:00

Meksika’nın Amerika’yla sınır kenti, Tijuana. Şehir son haftalarda uluslararası kamuoyunda gündemin ilk sıralarında. Nedeni ise Amerika’ya iltica etmek isteyen Orta Amerikalılar.

Orta Amerika ülkelerinden Amerika rüyasıyla yollara düşenlerin son durakları burası, en azından şimdilik. Ama oldukça zor durumdalar. Kentin değişik bölgelerinde derme-çatma barınaklarda ya da çadırlarda yaşam savaşı veriyorlar. Bazı kişi ve kuruluşların yardımlarıyla ayakta kalmaya çalışıyorlar. Noel haftası nedeniyle yardımlar biraz daha artmış gibi görünse de yaklaşık 6 bin Orta Amerikalı için bu oran yine de yetersiz. Birçoğu Noel’den mucize beklemese de kaldıkları kamplardan birindeki Noel ağacı dikkat çekiyor.

Tijuana dışardan gelen yaklaşık 6 bin kişiye yeterli ilgiyi gösterebilecek gibi görünmüyor. Kentte yoksulluk ve suç oranı hayli yüksek düzeyde. Orta Amerikalılar’la birlikte kente gelen 2 Honduraslı çocuğun öldürülmesi Tijuana’daki yabancıların güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Peki bundan sonra ne olacak? Bu sorunun cevabını kimse tam olarak veremiyor. Başkan Donald Trump iltica başvurusu sürecinin sonuna kadar Orta Amerikalılar’ın Meksika’da kalmasını istiyor. Bu, Orta Amerikalılar’ın yıllarca bu kentte kalabileceği anlamına geliyor. Meksika’dan ise konuyla ilgili net bir açıklama yok. Bu koşullar altında bunun nasıl olacağını kestirmek de zor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG