Erişilebilirlik

Çin'de Tiananmen Olayları Unutulmadı


Çin'de Tiananmen Olayları Unutulmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Çin’in demokrasi eylemlerini kanlı bir biçimde bastırdığı Tiananmen Olayları’nın 25’inci yıldönümünde Pekin’e sükunet hakimdi. Ancak gençler olup bitenleri bilmese de bütün Çinliler olayları unutmuş değil

Tiananmen Meydanı ve meydana ulaşan cadde olayların yıldönümünde garip bir sessizliğe bürünmüştü. Polisler sokaktaydı ve çok az sayıda ziyaretçi vardı. Devlet her yıl 1989 ilkbaharında burada yaşanan olayların anılmaması için ciddi önlemler alıyor.

Yetkililer Çarşamba günü boyunca uluslararası medya ne zaman olaylardan bahsetse yayınları bloke etti. Haberler sona erdiğinde yayınlar normale döndü.

Devlet medyası, resmi toplantılar, ülkenin kuzeyindeki hasat sezonu ve çevre konularını gündeme getirdi, yıldönümünden bahsetmedi. Ancak Global Times’da bir yorum yayınlandı.

Çin’de devletin sosyal medya yasaklarını yayınlayan Freeweibo.com sitesinde yıldönümünün unutulmadığı açıktı.

Peki Pekin halkı ne hatırlıyor ya da ne düşünüyor? Bunu kentlilere sorduk. Devletin yıldönümüyle ilgili aşırı hassasiyetini dikkate alarak konuştuğumuz kişilerin yüzlerini kaydetmedik.

Birçok genç olaylardan habersizdi ve hangi olayların ülkede olduğunu soruyordu. Diğerleri ise olayları çok iyi hatırlıyordu.

“Sabah tam Pekin’in o bölgesindeydim. Öğle saatlerinde tanklarla askerlerin kente geldiğini duydum. Çok dehşet verici bir manzaraydı.”

O dönemde çok küçük olanlar ise olayları başkalarından dinlemiş.

“Tiananmen Meydanı’nın öğrencilerle dolu olduğunu sonra da her yerin kana bulandığını anlattılar.”

Çin’de hükümet bu yıl da olaylardan söz edilmesin diye geniş önlemler aldı. Bu konuda gizlice konuşan eylemciler bile hapse atıldı.

Sokaktaki Çinliler ise yıldönümünden önce gerçekleşen tutuklamalardan habersizdi.

Çin’de bireysel özgürlüklerle büyük destek verenler olduğu kadar konuya ilgisiz olanlar da var.

“Buraya aileleriyle gelenlere bakın. Burası özgür bir ülke olmasaydı gelmezlerdi.”

“Özgürlük olmadığı doğru. Ama durum da bu. Bu ülkede yaşayabilmek için kurallara uymanız gerekiyor ki temel ihtiyaçlarınız karşılansın.”

“Çin hükümeti ne derse o oluyor. Bugünkü toplum eski imparatorların zamanından hiç farklı değil.”

“Hükümetten memnun olmayanlar hep olacaktır. Ancak çoğunluğun tek istediği şey yaşamlarını barış içinde sürdürmek.”

Çin hükümeti 1980’lerin sonunda yaşanan siyasi karmaşa hakkında çoktan karar verildiğini söylüyor. Pekin’de hükümet ülkede artık siyasi eylemci olmadığını, yalnızca suçlular bulunduğunu öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG