Erişilebilirlik

'Tiananmen'deki Saldırı' Önceden Planlanmış


Patlamanın yaşandığı Yasak Şehir'in girişinde yer alan dev Mao posterinin altında polis araçları sürekli devriye geziyor
Patlamanın yaşandığı Yasak Şehir'in girişinde yer alan dev Mao posterinin altında polis araçları sürekli devriye geziyor

Çin devlet televizyonu (CCTV) tarafından verilen haberde, ‘Şincan’ olarak adlandırılan Doğu Türkistan’dan geldiği iddia edilen “sekiz ayrılıkçı İslamcı’nın, Pekin’deki saldırıyı bir ayı aşkın bir süredir planladıkları bildiriliyor

Çin devlet televizyonu “Uygur militanlar tarafından işlenen terör eylemi” olarak iddia ettiği Tiananmen Meydanı’ndaki olayla ilgili yeni ayrıntılar yayınladı.

Çinli yetkililerin, Doğu Türkistan’da Uygurlar’a yönelik baskılarını yeniden arttırdığı haberleri alınıyor.

Merkezi Çin Televizyonu (CCTV) tarafından verilen haberde, ‘Şincan’ olarak adlandırılan Doğu Türkistan’dan geldiği iddia edilen “sekiz ayrılıkçı İslamcı’nın Pekin’deki saldırıyı bir ayı aşkın bir süredir planladıkları ve bu saldırıyı finanse etmek için 6 bin 500 doların üzerinde para topladığı” bildirildi.

CCTV zanlılardan üçünün geçen pazartesi Mercedes marka bir dört çekerli aracı, içinde 400 litre benzinle Tiananmen Meydanı’na sürdüğünü bildirdi. Aracı çarpışma etkisiyle alevlerin sardığı, içindeki üç zanlı ve yakındaki üç turisti öldürdüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.

Yetkililer, diğer beş zanlının ‘saldırıdan’ önce Pekin’den ayrıldığını, ancak daha sonra Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de yakalandığını açıkladı.

Dünya Uygur Kurultayı, Çin’in Pekin’deki patlamadan bu yana Doğu Türkistan’da 53 kişiyi tutukladığını bildiriyor. Sürgündeki Uygur örgütü, bir süre boyunca bölgede beklenmedik bir “baskı dönemi” yaşanabileceği uyarısında bulundu ve uluslararası toplumdan yardım istedi.

Merkezi Münih’te bulunan Dünya Uygur Kurultayı, Pekin hükümetinin Tiananmen olayını zaten dini ve kültürel baskı altındaki Uygurlar’a bu baskıyı arttırma gerekçesi olarak kullanabileceğini savunuyor. Kurultay, Tiananmen olaylarıyla ilgili Çin’in resmi açıklamasını “şüpheli” bulduğunu bildirerek, dünya kamuoyundan olayın tüm ayrıntıları netleşmeden erken karara varmamasını istedi.

Çin Emniyet Müdürü Meng Jianzhu, Pekin’deki olaydan ayrılıkçı Doğu Türkistan İslam Hareketi adlı örgütü sorumlu tutuyor. Örgüt, Amerika ve diğer uluslararası çevrelerde de terör örgütleri listesinde yer alıyor.

CCTV’nin haberiyse Çin Emniyet Müdürü’nün açıklamasıyla çelişiyor. Çünkü televizyon, Tiananmen olayının sorumlularının geçen ay bir terör örgütü oluşturduğunu iddia ediyor.

Çin hükümeti, Uygurlar’a kötü muamele etmediğini, ancak Doğu Türkistan devleti kurmak isteyen ayrılıkçılara karşı mücadele yürüttüğünü savunuyor. Çinli yetkililer, Uygurlar’a geniş dini ve kültürel özgürlükler verdiklerini söylüyor.

Doğu Türkistan’da son dönemde Uygurlar’la bölgeye yerleşen Han Çinli çoğunluk ve güvenlik kuvvetleri arasındaki çatışmalar sık sık tekrar ediyor. Pekin hükümeti, son yıllardaki şiddet olaylarında 200’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bununla birlikte başkent Pekin’de yaşanan bir olayla ilgili olarak ilk kez Uygurlar resmen suçlandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG