Erişilebilirlik

THY Ünlülerin Çağrısıyla Somali'ye Yardım Taşıyacak


Ünlü oyuncu Ben Stiller öncülüğünde bir grup Hollywwod yıldızı, Türk Havayolları aracılığıyla Somali’ye gıda ve su yardımı kampanyasına destek verdi.

Grup 24 saatten az bir zamanda bir milyon dolar toplamayı başardı. Stiller, bu paranın 60 ton gıda alınması için kullanıldığını ve Türk Havayolları’nın bu gıdayı Somali’ye ulaştıracağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’e göre, kuraklık nedeniyle altı milyon Somalili, yetersiz beslenme ve açlıkla karşı karşıya. Ülkelerinden uzaktaki Somalili gençler de internet üzerinden benzer bir yardım hareketi başlatmıştı.

Fransız internet fenomeni Jerome Jarre’in başlattığı, “Somali için Sevgi Ordusu” hareketine başta Stiller olmak üzere bir çok ünlü katıldı.

Grup, internet üzerinden bağış toplamaya başlayınca, Twitter’da “Türk Havayolları Somali’ye Yardım Et” başlığı açmış ve THY’yi acil yardım götürmeye ikna etmişti.

Bağış yapan ünlü isimler arasında basketbolcu Wilson Chandler, Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick, Youtube fenomeni Casey Nieastat ve İskoç albüm prodüktörü Calvin Harris de var.

Gofundme.com internet sitesinde Somali İçin Sevgi Ordusu başlığında toplanan bağış 1 milyon 800 bin doları buldu.

Bağış sayfasındaki mesajda da, “İlk gidecek uçağa yükleyeceğimiz gıdayı Türk arkadaşlarımıza teşekkür için İstanbul’da satın alacağız. Umuyoruz daha sonra Somali’deki yerel işletmelerden alışveriş yapmayı da öğreneceğiz çünkü Somali ekonomisini desteklemek istiyoruz” dendi.

Türk Havayolları Somali’nin başkenti Mogadişu’ya düzenli sefer yapan Doğu Afrika dışından ilk uçak şirketi. Türkiye de, Somali’ye en çok yardım yapan ülkelerin başında geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılından bu yana Somali’yi üç kez ziyaret etti. Cumhurbaşkanı, Haziran 2016’daki son Somali ziyaretinde dünyanın en büyük Türkiye Büyükelçiliği’ni Mogadişu’da törenle açtı.

Türkiye ayrıca Mogadişu’nun liman ve havaalanını yeniden inşa etti, başkentte çok sayıda okul, hastane ve yol yaptı. Birkaç bin Somalili, hayır kurumlarının burslarıyla Türk okullarında eğitim görüyor.

Mogadişu’daki Heritage politika Araştırmaları Enstitüsü adlı düşünce kuruluşuna göre, Ankara aynı zamanda Somali’nin en büyük ticari ortaklarından biri. İnşaat, altyapı, ulaşım ve hizmet sektörlerinde, Ankara Mogadişu’ya büyük destek veriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG