Erişilebilirlik

Theresa May B Planını Açıkladı


Başbakan Theresa May AB ile vardığı Brexit anlaşmasının geçen hafta parlamentoda reddedilmesinin ardından bugün B planını açıkladı. May, B planının reddedilen Brexit anlaşmasında tartışmalı İrlanda sınırıyla ilgili konularda değişiklik yaparak aynı anlaşmayı parlamentodan geçirmeye çalışmak olduğunu belirtti.

May, anlaşmada muhalefetin talepleri doğrultusunda bazı imtiyazlar verdi. Bunlar arasında Brexit’in ardından İngiltere’de kalıcı olarak yaşamak isteyen AB vatandaşlarından 84 dolar (65 pound) vergi almak var.

Parlamento May’in yeni planını 29 Ocak’ta oylayacak. İngiltere’nin AB’den ayrılma tarihiyse 29 Mart.

Muhalefet lideri Jeremy Corbyn, May’in B planının yalnızca ‘‘başarısızlığa mahkum Brexit anlaşmasının dayatması’’ olduğunu söyledi.

Ancak May’in ana hedefi Brexit yanlısı Muhafazakar Partili parlamenterlerin ve hükümetteki Kuzey İrlandalı müttefiki Demokratik Birlik Partisi’nin desteğini kazanmak. Her iki grup da sınırlar konusunda ‘‘Backstop’’ adı verilen mekanizmayı desteklemiyor.

Bu mekanizma İngiltere’yi AB ile gümrük birliğinde tutmayı hedefliyor. Amaç da Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında sınır kontrollerini ve fiziki bir sınır altyapısının kurulmasını önlemek. Bu kalıcı bir çözüm bulunana kadar uygulanacak geçici bir çözüm niteliğinde. Ancak Brexit yanlısı parlamenterler bunun İngiltere’yi AB’nin ticaret kurallarına sonsuza dek bağlamasından endişe ediyor.

İngiltere ve AB uzun müzakereler sonucunda Kasım ayında Brexit anlaşması üzerinde mutabık kalmıştı. Ancak anlaşma İngiliz parlamentosundan geçememişti.

May, anlaşmanın geçen hafta parlamentoda 202’ye 432 gibi ezici bir çoğunlukla reddedilmesinin ardından, yeni bir yol bulmak için tüm partilerle görüşeceğini söylemişti.

Ancak İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu görüşmeleri gösteriş olarak değerlendirmiş ve diğer muhalefet liderleriyse Başbakan’ın anlaşmasız Brexit olasılığını masadan kaldırması isteklerini dikkate almadığını belirtmişlerdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG