Erişilebilirlik

ABD'de Sınır Krizi Ciddi Bir İnsanlık Dramı


ABD'de Sınır Krizi Ciddi Bir İnsanlık Dramı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Ülkelerindeki şiddet ve yoksulluktan kaçarak, Meksika sınırından Teksas’a gelen çoğu çocuk binlerce yasadışı göçmen ciddi bir insani bir krize yolaçtı. Teksas’ta bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Greg Flakus, krizin çözümünün aylar sürebileceğini bildiriyor

Yasadışı göçmenlerin Orta Amerika’dan gelmesine neden olan en büyük etken, çocukların mülteci haklarına sahip olacaklarına inanmaları. Bu inanış doğru değil ancak Amerikan yasaları gereği komşu olmayan ülkelerden gelen çocuklar, mahkeme yapılmadan sınırdışı edilemiyor.

Eski sınır güvenliği memuru Carl Henderson, iltica edenlerin çokluğunu nedeniyle zorlandıklarını söylüyor: “Daha fazla kaynağa mı ihtiyaçları var? Evet. Kaynak bu duruma çare mi? Elbette hayır. Çünkü bu insanlar sınır güvenliğinden kaçmıyorlar, aksine, sınırı geçip bize sığınıyorlar.”

Henderson, Amerika’nın çocuklara doğrudan iltica hakkı vermediğini, bu işlemin genelde aylar sürdüğünü ve bu sürede çocukların yetişkin aile üyeleriyle birlikte burada kalabileceklerini belirtiyor: “Sınır görevlileri bu yüzden birçok yalancı aile türediğini söylüyor. Örneğin bir yetişkin çocuklarla anlaşıyor; amcası, babası, dayısı olduğunu belirtiyor, böylece hem çocuklar hem de bu kişiler serbest bırakılıyor.”

McAllen adlı sınır kasabasındaki sivil toplum kuruluşları, kiliseler ve hükümet daireleri, mahkeme tarihi beklerken serbest bırakılan göçmenlere yardımcı oluyor.

Günde enaz 200 sığınmacının geldiği McAllen, böyle giderse, verdiği hizmetler için yarım milyon dolar harcamak zorunda kalabilir.

Houston’daki Rice Üniversitesi’nden siyasal bilgiler profesörü Mark Jones, göçmenliğin federal bir konu olduğunu, bu nedenle yerel yönetimlerin masraflarını geri alabileceklerini söylüyor: “Herkes faturayı Başkan Obama’ya gönderecek, biz de başkanın bu faturaları ödeyip, ödemeyeceğini göreceğiz. Bakalım, yoksa bu kentler mi faturayı ödemek zorunda kalacak?”

Başkan Obama’nın Kongre’den istediği yaklaşık dört milyar dolarlık acil yardım fonu şu an siyasete takılmış durumda. Profesör Jones, bu fonla bile hükümetin işlem yapılan çocukların izini kaybedeceği görüşünde: “Federal hükümetin olanakları yok, olsa bile bu olanakları çocukları izlemek için kullanmak istemiyor. Federal hükümetin amacı, kaynaklarını burada yasadışı olarak bulunan suçluları aramak için kullanmak.”

Profesör Jones, göçmenlik mahkemelerinin yetersiz kaldığını, sistemde herhangi bir reform yapılmadığı sürece durumun değişmeyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG